Nobilo o smrti djevojke: Priča je sumnjiva. Osječku policiju treba maknuti sa slučaja

Nobilo o smrti djevojke: Priča je sumnjiva. Osječku policiju treba maknuti sa slučaja

Link na izvornu vijest

OSJEČKA policija danas je na konferenciji za medije obznanila da je policajac koji je u srijedu navečer iz pištolja usmrtio svoju 21-godišnju djevojku, pištolj dobio prije godinu i pol dana, a potvrdili su da su slučaj klasificirali kao teško djelo protiv opće sigurnosti – kazneno djelo dovođenja u opasnost osoba ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

>> Policija na presici: Nepromjenjivo je utvrđeno da je policajac curu usmrtio slučajno

>> DORH objavio: Osječki policajac ipak osumnjičen za ubojstvo djevojke

Ubrzo nakon policijske konferencije za medije oglasio se DORH koji je policajca osumnjičio za kazneno djelo ubojstva. “Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, nakon ispitivanja hrvatskog državljanina (1996.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona/11, podnijelo sucu istrage Županjskog suda u Osijeku prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja istrage i opasnosti od ponavljanja djela”, objavio je DORH.

Zašto osječka policija nije procijenila da se radi o ubojstvu iz nehaja, već samo da se radi o dovođenju u opasnost osoba ili imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom? Odvjetnik Anto Nobilo smatra ovakvu klasifikaciju policije u potpunosti neprimjerenom. 

Odvjetnik Anto Nobilo: Najbolje bi bilo da osječka policija više ne sudjeluje u istrazi ovog slučaja

Nobilo tvrdi da se radi u najmanju ruku o svjesnom nehaju te da bi slučaj trebalo preuzeti Ravnateljstvo policije u Zagrebu. Prema Nobilu, najbolje bi bilo da osječka policija više ne sudjeluje u istrazi ovog slučaja.

“Nema policije koja ne bi bar kao radnu stegu za kaznenu prijavu stavila da se radi o ubojstvu iz nehaja. Ovo kvalificirati kao opasnu radnju je sasvim neprimjereno. Naime, uvijek se u dilemi kod kaznene prijave stavlja teže djelo da bi se šire zahvatila istraga. Pa se onda kod optuženja po potrebi sužava na blaže kazneno djelo. 

Oni su krenuli sasvim pogrešnim putem. Opće opasna radnja, plastično prikazano, bila bi da je policajcu ispao pištolj iz džepa, a metak je bio u cijevi i prilikom pada je pogodio djevojku. Međutim, vi praznite pištolj, morate pritisnuti kokot da bi opalio, a istovremeno ste pištolj usmjerili u smjeru čovjeka, onda vi postupate s takozvanim svjesnim nehajem jer ste svjesni da tako možete ubiti nekoga, ali smatrate da do toga neće doći. 

Tom pištolju ne samo da je metak trebao biti u cijevi, već je netko morao okinuti okidač, a istovremeno su usta cijevi pištolja trebala biti usmjerena prema toj djevojci. To su sve elementi ubojstva iz nehaja, ako nije bilo nešto čak i gore”, kazao je Anto Nobilo za Index. 

“Sumnjivo je to što se isprva pričalo o samoubojstvu pa tek kasnije o ubojstvu. To treba istražiti” 

Pitamo ga kako komentira to da je prvotno bila riječ o samoubojstvu, a da je onda policija objavila da je riječ o ubojstvu. 

“To je dosta sumnjivo. Po meni, treba istražiti je li pogriješila policija ili je taj policajac, osumnjičenik, najprije javio da se radi o samoubojstvu, odnosno je li htio sve zataškati očigledno shvaćajući što je učinio i da je on glavni odgovoran za to. 

Zato treba vidjeti je li ta informacija potekla od njega ili ju je plasirala policija da bi slučaj izgledao prihvatljivije jer ipak je u pitanju njihov kolega pa je možda to bila prva teza s kojom se pokušala minimalizirati šteta u odnosu na osumnjičenika. To treba rasvijetliti.

S obzirom na sve ove okolnosti, da su postavili krivu kvalifikaciju, smatram da se u slučaj treba umiješati Ravnateljstvo policije iz Zagreba i poslati tim koji će napraviti kompletnu istragu u odnosu na ovo kazneno djelo, ali i istražiti postupanje policije nakon što su dobili dojavu i je li sve bilo u skladu sa zakonom. Mislim da slučaj više ne bi trebalo prepuštati policiji u Osijeku”, kaže. 

Nobilo kaže da može doći do izmjene optužnice, sto se naposlijetku i dogodilo.

“Mislim da da. Uostalom, Državno odvjetništvo nije vezano pravnom kvalifikacijom koju je postavila policija. Ono je na neki račun gazda tog procesa i oni mogu napraviti kvalifikaciju za koju smatraju da je ispravna”, kazao nam je Nobilo.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?