Što učiniti ako vino nakon fermentacije ostane slatko?

Što učiniti ako vino nakon fermentacije ostane slatko?

Što učiniti ako vino nakon fermentacije ostane slatko?

U većini vinograda na području Hercegovine berba grožđa je pri kraju te se radovi iz vinograda sele u podrum. Nažalost, kod manjih vinogradara odnosno hobista, vrlo često se događaju procesi u fermentaciji koji idu u neželjenom smjeru. Najčešće dolazi do prekida fermentacije i vino ostaje slatko. To se uglavnom događa kod proizvodnje bijelih vina.

Ukoliko dođe do prekida fermentacije potrebno istu ponovno pokrenuti korištenjem posebnog kvasca Uvaferm 43 Restart. Radi se o najjačem i najsigurnijem soju kvasaca za pokretanje zastoja fermentacije.

Akcija u svim Sjemenarna agrocentrima.

Temperatura vrenja jedan je od važnih činitelja koji utječu na kakvoću budućeg vina. U pravilu, niske temperature ispod 15 °C i visoke iznad 25 °C nepovoljno utječu na kakvoću bijelih vina. Kod niskih temperatura vrenja, u budućem vinu, nešto su slabije izražene sortne značajke, kao i sve ono što pridonosi maksimumu kvalitete. Međutim, kod viših temperatura, razgradnja šećera mnogo je brža, CO2 se naglo stvara te uz povećanu temperaturu povlači za sobom aromatske – mirisne tvari, a djelomično i alkohol. Nažalost, preburnom fermentacijom gubite arome i daljnjim zanemarivanjem tog problema vino drastično gubi na svojoj kvaliteti.

U oba ova slučaja, kod vrlo niskih i visokih temperatura vrenja može doći do prekida vrenja, a posebno kod visokih temperatura kada dolazi do stvaranja sastojaka koji negativno utječu na kakvoću vina kao povećani sadržaj hlapljive – octene kiseline. Optimalna temperatura za vrenje bijelog mošta je 18 °C– 20 °C, s tim da nisu preporučljiva veća odstupanja. Suvremeno opremljeni podrumi imaju posuđe u kojem se može održati temperatura mošta u granicama od 15 °C– 17 °C i tada se postiže tiho, kontinuirano vrenje. Većina malih vinara (hobisti) nema tu mogućnost nego mošt rashlađuju zamrznutim bocama vode ili na neki drugi način.

Preporuke kako bi se izbjegli zastoji u fermentaciji su:

  • Prije početka fermentacije, moštu se dodaje selekcionirani vinski kvasac LALVIN EC 1118 u količini 20 – 30 g/100 l mošta, koji je isključivo namijenjen za bijele sorte grožđa.
  • Dva do tri dana nakon dodavanja kvasca, moštu se dodaje i hrana za kvasce FERMAID E, u količini 20 – 40 g/100 l mošta, koja pomaže da kvasci dovedu fermentaciju do kraja tj. hrana za kvasce Fermaid E će osigurati da tijekom fermentacije moštu ne nedostaje dušika i hranjivih tvari.
  • Stalno kontrolirajte temperaturu mošta u vrenju. Ne dozvolite da temperatura pređe 25 °C.

Kako ponovno pokrenuti fermentaciju?

Ukoliko dođe do prekida fermentacije potrebno istu ponovno pokrenuti korištenjem posebnog kvasca Uvaferm 43 Restart. Radi se o najjačem i najsigurnijem soju kvasaca za pokretanje zastoja fermentacije.

Uvaferm 43 selekcioniran je u Laboratoriju InterRhone u Francuskoj i odabran zbog svoje izvanredne sposobnosti pokretanja  zastoja fermentacije.

Uvaferm 43 je odabran između 33 različita kvasca koji se inače koriste za ponovno pokretanje fermentacije. „Natjecanje“ se odvijalo u posebno teškim uvjetima: visok postotak alkohola od 14,3 % uz 21 g neprovjerenog šećera po litri i visok udio slobodnog sumpornog dioksida (SO2) od 35 miligrama po litri.

Za ponovno pokretanje fermentacije Uvaferm 43 Restart koristi se u dozi od 40 gr/100 l mošta, a rehidracija se obavlja kao i kod drugih kvasaca.

Sve ostale informacije vezane za proces proizvodnje bijelih i crvenih vina doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške pozivom na broj 063/700-700. 


Objava Što učiniti ako vino nakon fermentacije ostane slatko? pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?