Milanović: Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se pokrade cijeli jedan konstitutivni narod

Milanović: Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se pokrade cijeli jedan konstitutivni narod

Link na izvornu vijest

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak da je “Srbija svjesna da je Kosovo realnost” i morat će se na to priviknuti, a za govor predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN-u rekao je da ne govori “u ime države ili svih građana”, priopćio je Ured predsjednika.

Milanović je u srijedu pozvao u svom govoru na Općoj skupštini UN-a na priznanje Kosova, čemu se dan kasnije narugao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić riječima: “Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: ‘Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo’”.

 

Komšića kritizirao jer je Plenkovića usporedio s Putinom

Osim što je pozvao Srbiju i Kosovo da se drže dogovora i onoga što je potpisano, Milanović je kazao kako “podupire pravo albanskog naroda na Kosovu i kosovske države na opstojnost, kao što podupire i njihovo članstvo u Ujedinjenim narodima”.

“Srbija to može opstruirati, to već i radi, ali Srbija je svjesna da je Kosovo realnost. Nije lako, ali morat će se priviknuti na to“, naglasio je Milanović, stoji u priopćenju.

Što se tiče Komšićevog govora na Općoj skupštini UN-a, Milanović je kazao da on ne govori “u ime države ili svih građana”.

“To što je govorio u UN-u je loše jer to su izjave koje kod neupućenih, a takvih ima, izazivaju grozne asocijacije. Između ostalog, uspoređivao je Plenkovića s Putinom jer nije priznao idiotsku presudu suda u Strasbourgu”, kazao je Milanović.

 

Komšić u UN-u aludirao na hrvatskog premijera

Komšić je u srijedu pred sudionicima Opće skupštine UN-a, ne spominjući izravno ime ali očito aludirajući na Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera usporedio s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i to zbog komentara u odnosu na presudu Europskog suda za ljudska prava.

Taj je sud utvrdio da konstitutivni narodi imaju privilegiran položaj u aktualnom političkom sustavu Bosne i Hercegovine. Glasanje na izborima mora biti zasnovano na političkom, a ne na etničkom kriteriju, kaže se u presudi u predmetu Slavena Kovačevića, inače Komšićevog savjetnika, protiv BiH. 

Sud je sa šest glasova za i jednim protiv presudio da je došlo do povrede članka 1. Protokola br. 12. (opća zabrana diskriminacije) zato što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništvu BiH. Hrvatski je premijer komentirajući tu presudu kazao kako se bez obzira na nju mora inzistirati na legitimnom predstavljanju Hrvata u tijelima vlasti BiH. 

 

‘Presude su idiotske i opasne, put su u sukob‘

Milanović je kazao, stoji u priopćenju, da se “ti suci igraju mirotvoraca, prije su imali određenu funkciju, ali ovo što sada rade, a posebno s BiH, koordinirana je akcija između Komšića i njemu sličnih iz međunarodne zajednice”. Dodao je da su presude “idiotske i opasne” jer se njima pokušava promijeniti mirovni sporazum iz Daytona.

“To je nemoguće. To je put u sukob”, rekao je predsjednik Milanović.

Podsjećajući na ranije presude tog suda, hrvatski je šef države upozorio kako se novom presudom sada kompromitiraju prava triju konstitutivnih naroda u BiH.

 

‘To neće proći dok sam ja politički živ‘

“Dogovorom triju naroda prestao je rat i toga se trebamo držati ako ne želimo da se nešto slično ponovi, a ne baviti se sabotažama s ciljem da se netko progura u Predsjedništvo BiH i pokrade cijeli jedan konstitutivni narod. Time se pokušava natjerati Bosnu i Hercegovinu da promijeni svoj Ustav – to je nemoguće i za to nema većine”, nastavio je predsjednik.

Naglasio je da sud u Strasbourgu u koordinaciji s Komšićem i dijelom Bruxellesa vrši pritisak na konstitutivne narode u BiH da promijene Ustav “koji su krvlju izborili”.

“To neće nikada proći dok sam ja politički živ”, poručio je predsjednik Milanović i dodao kako se nada “da će tako djelovati i ova vlada ili ona koja dođe nakon novih izbora”.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?