Nova pravila za utjerivače dugova u Hrvatskoj

Nova pravila za utjerivače dugova u Hrvatskoj

Link na izvornu vijest

ZAGREB – Nakon više od 15 godina neregulisanog poslovanja agencije za naplatu potraživanja napokon dobijaju regulatore, a dužnici adrese na koje se mogu žaliti smatraju li da su njihova prava povrijeđena, a da te adrese nisu – sud, piše Večernji list.

Nova pravila za utjerivače dugova u Hrvatskoj

FOTO: igor soban/pixsell

Za nadzor ustupljenih kredita nadležna je Hrvatska narodna banka, za druga potraživanja Finansijski inspektorat.

Nakon javne rasprave prošli je četvrtak Prijedlog zakona o načinu, uslovima i postupku servisiranja i kupoprodaje potraživanja prošao Vladu i sad je u saborskoj proceduri.

Kakve će promjene donijeti dužnicima i koje crne tačke još ostaju neriješene? Naravno, ako zanemarimo detalj da se ne rješava ništa u odnosima dužnika i agencija iz prošlosti: Primjenjuje se samo na buduće odnose.

U zakonu, koji je zapravo implementacija NPL direktive u hrvatsko zakonodavstvo, napokon su definisana jasna pravila komunikacije s dužnicima: Dopušteno je komunicirati telefonom i pisanim putem, i to poštom, mejlom, kratkim SMS porukama ili prethodno ugovorenim načinom komunikacije, isključivo radnim danom od 8 do 20 sati.

Utjerivači dugova ne smiju kontaktirati dužnika više od jednom mjesečno po istom ugovoru, osim ako ga obavještavaju da pokreću prisilnu naplatu, odustaju od naplate, nude obročnu otplatu ili umanjenje duga, i to ako dužnik da izričiti pisani pristanak.

Ne smije ga se uznemiravati na radnom mjestu, niti kontaktirati njegova poslodavca ili ga posjećivati u njegovom domu bez izričitog pisanog pristanka. Najmanje 30 dana prije kupnje duga agencija je dužna poslati obavijest o ukupnom stanju i strukturi duga: Glavnici, kamatama, naknadi i drugim troškovima te informaciju kako se iznosi mogu platiti, uz najavu namjere kupoprodaje.

Za nadzor ustupljenih kredita nadležna je Hrvatska narodna banka, za druga potraživanja Financijski inspektorat, piše novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner.poslovni

Чланак Nova pravila za utjerivače dugova u Hrvatskoj се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?