Ako želite lijep travnjak, sjetvu obavite u jesen

Ako želite lijep travnjak, sjetvu obavite u jesen

Link na izvornu vijest

Jesenska sjetva travnih vrsta ima znatnih prednosti nad proljetnom. Travne vrste imaju dovoljno vremena da razviju busen u periodu jeseni, da se dobro ubokore, a minimalna je opasnost od korova te idućeg ljeta travnjak ima znatno bolji porast u odnosu na onaj sijan u proljetnom roku.

Travnjaci predstavljaju važan dekorativni element u uređenju svakog vrta. Ne samo da prostor oko kuće čine ljepšim i ugodnijim, nego i u nama stvaraju osjećaj smirenosti i zadovoljstva. Ako želite imati lijep i kvalitetan travnjak onda sjetvu obavite početkom jeseni.

Novo u ponudi – FRIEND poslastice za pse

Jesensku sjetvu je potrebno obaviti tako da mladi travnjak ima minimalno 40 do 50 dana za razvoj nakon nicanja, a prije zime, kako bi se stvorile rezerve hrane potrebne biljkama tijekom zimskog perioda.

Idealno vrijeme za jesensku sjetvu trava, odnosno zasnivanje travnjaka u Hercegovini, je od sredine rujna do sredine listopada.

Priprema tla za sjetvu

Prije sjetve potrebno je pripremiti tlo, tj. dobro ga prekopati, a zatim pognojiti organskim gnojivom, primjerice Vrtko ili Povrtko. Osim ovih gnojiva možete koristiti i organsko peletirano gnojivo Biorex. Izbjegavajte primjenu domaćeg stajskog gnoja koje je obično puno sjemena korova s kojim kasnije imate velikih problema i koje vrlo često „zaduši“ biljke koje niču iz sjemena parkovskih trava.

Nakon gnojidbe, tlo usitniti do fine mrvičaste strukture i dobro poravnati. Tako pripremljenu površinu potrebno je ostaviti nekoliko dana da se tlo malo slegne.

Odabir travne mješavine za sjetvu

Potrebno je odabrati odgovarajuću mješavinu parkovskih trava, koja prvenstveno ovisi o položaju travnjaka (da li će travnjak biti u sjeni, odnosno djelomično ili potpuno osunčan). Izbor travne mješavine također ovisi i o namjeni travnjaka (da li će se po travnjaku hodati, igrati ili će se samo kositi).

Ovisno o namjeni travnjaka možete birati jednu od travnih smjesa: UniverzalnaSunceSjenaSport. Ako imate stari travnjak sa „ćelavim“ mjestima kojeg je potrebno dosijati onda birajte travnu smjesu za Dosijavanje.





Poboljšanje kvalitete tla i ubrzavanje nicanja sjemena postiže se dodavanjem odgovarajućeg supstrata za travnjake, primjerice Hawita.

Hawita potground – njemački premium supstrat za sjetvu i pikiranje povrtnica i cvijeća

Sjetvena norma je 20-40 gr sjemena trave na 1 m² tla, ovisno o travnoj mješavini. Nakon sjetve, sjeme je potrebno laganim grabljanjem pokriti sa oko 1 cm do 2 cm tla ili supstrata.

Sljedeća radnja je valjanje i zbijanje tla, a nakon valjanja je potrebno obaviti zalijevanje tla laganim kišenjem. Dalje zalijevanje ovisi o količini padalina te ako one izostaju potrebno je navodnjavanje. Adekvatna vlažnost tla posebno je bitna u trenutku nicanja trava, tako da u tom periodu tlo mora biti uvijek vlažno.

Puno više informacija o zasnivanju travnjaka i izboru travnih smjesa doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Samo u Sjemenarna agrocentrima. Saznaj više…

Objava Ako želite lijep travnjak, sjetvu obavite u jesen pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?