Hoće li biti zabranjen rad nedjeljom u FBiH?

Hoće li biti zabranjen rad nedjeljom u FBiH?

Link na izvornu vijest

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević najavio je kako priprema nacrt zakona koji bi do kraja godine uveo zabranu rada nedjeljom za trgovine koje se bave prodajom robe široke potrošnje.
O tome što bi uvođenje neradne nedjelje značilo za radnike i ekonomiju FBiH razgovarati će se večeras na debati Liberalnog foruma koja počinje u 19 sati u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Ministar Hasičević ranije je najavio kako bi se prema planu od zabrane rada nedjeljom bili izuzeti mnogi gospodarski subjekti.

– Predviđeno je izuzeće za benzinske crpke, pekarne, dežurne ljekarne, suvenirnice u turističkim mjestima… Ministarstvo trgovine već radi intenzivno na izradi ovog zakona – najavio je Hasičević.

Ipak, mnogi su negodovali protiv zabrane rada nedjeljom. Predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić smatra kako ovakvo rješenje donosi isključivo negativne posljedice.

– Ono što je bitno razumjeti jeste da za ovu mjeru lobiraju krupni trgovci i naftni lobi. Prvi zbog nedostatka radne snage, drugi da bi se promet nedjeljom njima prelio. Vidite kako u Hrvatskoj imate apsurdnu situaciju da su zbog zabrane rada nedjeljom benzinske crpke počele i kruh prodavati. No, trebalo bi pitati i mali i srednji biznis što oni misle – kazao je Čavalić.

Također, mnogi strahuju kako bi ovo direktno smanjilo potrošnju i turista, kao i ljudi iz susjednih zemalja koji vikendom zbog nižih cijena namjenski dolaze u kupovinu u BiH.

Ekonomist Igor Gavran istaknuo je i kako bi od uvođenja neradne nedjelje samo u FBiH nastao disbalans u bh. ekonomiji, od čega bi profitirala Republika Srpska.

– Sasvim je sigurno da bi negativno utjecalo ukoliko se odluka donese samo na jednom dijelu BiH. Veliki trgovinski lanci lako se mogu boriti s tim problemom zbog toga što jedan isti lanac ima trgovine u oba entiteta i na neki način ukupan rezultat će biti približan. Međutim, mali trgovci koji posluju samo na lokalnom području će itekako imati gubitke i posljedično bi moglo doći do otpuštanja radnika ili smanjenja njihovih primanja – upozorava ekonomist Igor Gavran.

Osim Naše stranke čiji su zastupnici javno podržali uvođenje ovog zakona, za sada ostaje nejasno da li prijedlog o uvođenju neradne nedjelje ima podršku šire koalicije u FBiH.

Prve ankete su pokazivale da većina građana ima pozitivan stav prema ideji o neradnoj nedjelji.
U susjednoj Republici Hrvatskoj odnedavno je uvedena zabrana rada nedjeljom, a to je, prema svemu sudeći, izazvalo potpuni šok u društvu. Naime, zabrana je u prvim tjednima rezultirala masovnim odlaskom Hrvata nedjeljom u susjedne zemlje u kupovinu, ogromnim gužvama u tržnim centrima subotom, gužvama na benzinskim crpkama. 

The post Hoće li biti zabranjen rad nedjeljom u FBiH? first appeared on Posušje.info.

Objava Hoće li biti zabranjen rad nedjeljom u FBiH? pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?