STANOVNICI BALKANSKOG GRADA DOBIJAJU JEZIVA UPOZORENJA: MASKE NA LICE I NE JEDITE NIŠTA

STANOVNICI BALKANSKOG GRADA DOBIJAJU JEZIVA UPOZORENJA: MASKE NA LICE I NE JEDITE NIŠTA

Link na izvornu vijest

Ipak, prave nevolje za građane Osijeka tek počinju, imajući u vidu da su čelnici osječke županije najavili da će tražiti od Vlade Hrvatske proglašenje stanja ekološke katastrofe. Vatrogasci su opisali kako je plastika kao lava tekla, dok su građani već upozoreni da ne jedu voće i povrće iz bašte i da obavezno nose zaštitne maske.

Čelnik osječko-baranjske županije Ivan Anušić izjavio je kako je požar pod nadzorom, više ne prijeti širenje vatre. Ističe kako je sada problem izdimljavanje, koje je intenzivno, a širi se zavisno od smjera kretanja vjetra.

  • To je u ovom trenutku najveći problem, pratimo meteorološke prognoze i kretanje vjetra, jer će izdimljavanje trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo dalje izdimljavanje – pojasnio je Anušić.

On je istakao kako će zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem vladi uputiti dopis, u kojem će zatražiti proglašenje ekološke katastrofe, zbog posljedica stravičnog požara na području Osijeka.

  • Očekujemo izvještaj o šteti od požara i dima i mislim da se treba proglasiti ekološka katastrofa, za šta ćemo vladi uputiti zahtev. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo vazduh nego i tlo – dodao je Anušić.

Napominje kako je još prerano govoriti o uzrocima požara, ali nada se da će doći forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje “Ivan Vučetić”, koji bi trebalo da utvrde uzroke požara.

U međuvremenu, u Antunovcu je već utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica, te prisutnost štetnih materija u vazduhu.

(Index/ I.S.)

The post STANOVNICI BALKANSKOG GRADA DOBIJAJU JEZIVA UPOZORENJA: MASKE NA LICE I NE JEDITE NIŠTA first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?