Povećane otkupne cijene električne energije u Federaciji BiH

Povećane otkupne cijene električne energije u Federaciji BiH

Link na izvornu vijest

Na 14. redovnoj sjednici, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je ključnu odluku koja se odnosi na oblast obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Na prijedlog Ministarstva energije, rudarstva i industrije, usvojene su nove zajamčene otkupne cijene električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

Detalji Odluke

Mikro Postrojenja (do 23 kW): Nova cijena iznosi 0.31163 KM, što je povećanje u odnosu na prethodnu cijenu od 0,28055 KM.

Mini Postrojenja (do 150 kW): Odlučeno je da cijena bude 0.23892 KM, naspram ranije cijene od 0,21548 KM.

Veća Postrojenja (do 1 MW): Nova cijena je postavljena na 0,18826 KM, dok je prethodna bila 0,17065 KM.

Ove cijene su izračunate u skladu sa Pravilnikom o metodologiji, a izračun je izvršila Regulatorna komisija za energiju Federacije BiH. Odluka je već stupila na snagu i objavljena je u „Službenim novinama FBiH“.

Što je zajamčena, a što referentna cijena?

Zajamčena otkupna cijena predstavlja cijenu koja se jamči i plaća privilegiranim proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora i efikasne kogeneracije tijekom perioda definiranog ugovorom o otkupu električne energije. Tarifni koeficijenti, koji se koriste za izračunavanje ove cijene, usvajaju se svakih 18 mjeseci od strane Regulatornog povjerenstva za energiju u Federaciji BiH, a potvrđuje ih Vlada Federacije.

S druge strane, referentna cijena električne energije odnosi se na otkupnu cijenu električne energije iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore i kogeneraciju, a čija proizvodnja nije subvencionirana. Ovu cijenu utvrđuje Regulatorna komisija i jednaka je za sve primarne izvore za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Post Povećane otkupne cijene električne energije u Federaciji BiH je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?