U Njemačkoj uskoro povišice do 500 evra

U Njemačkoj uskoro povišice do 500 evra

Link na izvornu vijest

BERLIN – Oko tri miliona zaposlenih u državnim i javnim službama u Njemačkoj bi moglo dobiti 10,5 posto veću platu ili najmanje 500 evra više mjesečno.

Zapadni Balkan

FOTO: Pixabay

To su najavili Sindikat zaposlenih u njemačkom javnom sektoru Verdi i Udruženje državnih službenika.

Sindikati traže 10,5 posto veću platu, ili najmanje 500 eura više mjesečno u krugu primanja i plata za državnu javnu službu.

Povećanje plata bi se odnosilo na zaposlene u javnim institucijama, vrtićima, školama, na univerzitetima, javnom prevozu, zaposlene komunalnih preduzeća, u pravosuđu, u finansijskim i poreznim kancelarijama, bolnicama.

Pripravnici, studenti i privremeni radnici bi trebali dobiti 200 evra više od dosadašnjih mjesečnih primanja, a pripravnike bi trebalo primati na neograničeno vrijeme.

Trajanje kolektivnog ugovora trebalo bi biti dvanaest mjeseci.

U javnom sektoru u cijeloj zemlji ima 300.000 slobodnih radnih mjesta. Istovremeno, zaposleni u javnom sektoru trenutno nemaju dobru platu, prenosi Fenix Magazin.

Чланак U Njemačkoj uskoro povišice do 500 evra се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?