U BiH se do vozačke dozvole dolazi i bez bilo kakve obuke

U BiH se do vozačke dozvole dolazi i bez bilo kakve obuke

Link na izvornu vijest

U tijeku je najveća istraga protiv osoba koje su stotinama kandidata omogućile nezakonito polaganje vozačkih ispita.

Tragične posljedice na bh. cestama i ulicama sve su češće. Razloga je mnogo. Za sigurnost u prometu vrlo je važna obuka vozača, ali u Bosni i Hercegovini do vozačke dozvole moguće je i bez bilo kakve obuke i polaganja ispita. Kako opasnoj kriminalnoj praksi stati ukraj? Gotovo da ne prođe dan bez prometne nesreće u Bosni i Hercegovini. Broj nesreća raste iz dana u dan, a u tome se osobito ističe Sarajevska županija, o čemu svjedoče i naslovnice medija.

Statistika pokazuje da su vodeći uzroci nesreća neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola. Građani poručuju da je na prvom mjestu, ipak, neobučenost vozača. Do tog zaključka stigli su i nadležni. U tijeku je istraga protiv osoba koje su, kako navode pojedini mediji, na teritoriju zvorničke regije, ali i općine Tuzlanske županije, za određeni novčani iznos kandidatima omogućile izdavanje vozačke dozvole bez da su se kandidati pojavljivali na ispitima i praktičnom dijelu. U tijeku je najveća istraga Republičkog javnog tužiteljstva protiv osumnjičenih pripadnika organizirane kriminalne skupine koja je u istočnom dijelu RS stotinama kandidata na nezakonit način omogućila polaganje vozačkih ispita.

Stotine ljudi domogle su se tako preko noći vozačkih dozvola, a da nisu prošle ni liječničke preglede, teorijsku obuku, a ni onaj najbitniji, praktični dio. Na meti istražnih tijela nakon uhićenja i pritvaranja osumnjičenih članova povjerenstva za polaganje vozačkih ispita, odnosno testova o poznavanju propisa o sigurnosti prometa, našli su se i članovi Povjerenstva za polaganje prve pomoći na području zvorničke regije, ali i liječnici koji su izdavali liječničke potvrde iako se kandidati nikada nisu ni pojavili na pregledima. O tome tko je sve dobio vozačku dozvolu u RS-u, možda najbolje govori informacija da su ispiti za nekoliko tisuća maraka sređivani i nepismenim kandidatima te onima koji nisu ni poznavali jezik. Ovakav način polaganja vozačkih ispita kandidati su plaćali iznosima i do 4000 KM. No, kako govori struka, ovo je tek kap u moru.

Post U BiH se do vozačke dozvole dolazi i bez bilo kakve obuke je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?