Zabranjena prodaja: Ovi proizvodi trenutno lete s polica trgovina

Zabranjena prodaja: Ovi proizvodi trenutno lete s polica trgovina

Link na izvornu vijest

Europska unija nametnula je trenutačnu zabranu prodaje određenih proizvoda. O čemu se točno radi i što potrošači sada trebaju znati pročitajte u nastavku teksta.

Od 15. listopada na snazi ​​je zabrana prodaje šljokica i drugih proizvoda koji sadržavaju previše mikroplastike i koje ocijenjeni kako štetni za okoliš. Provedba nove uredbe EU izaziva veliko zgražanje i negodovanje na Tiktoku, navode njemački mediji.

Zabrana prodaje mikroplastike od 15. listopada

Cilj EU uredbe je smanjiti korištene mikroplastike iz što je moguće više proizvoda. Uredba EU-a obuhvaća sve sintetičke polimerne čestice ispod 5 milimetara koje su organske, netopljive i teško se razgrađuju – piše Fenix Magazin.

Mikroplastika se uglavnom koristi u sljedećim proizvodima:
-šljokicama
-kozmetičkim proizvodima
-deterdžentima za pranje rublja
-sredstvima za čišćenje
-igračkama
-gnojivu
-sredstvima za zaštitu bilja
-lijekovima

Zabrana se sada primarno odnosi na šljokice i kozmetičke proizvode koji sadrže mikrozrnca. Riječ je o malim plastičnim kuglicama koje se koriste primjerice za piling kože.

Također, mikroplastika se koristi na umjetnim sportskim površinama. Prema Europskoj komisiji, ovo je najveći izvor svjesno korištene mikroplastike u okolišu.

“Zabranom namjerno dodane mikroplastike riješit će se ozbiljan problem za okoliš i zdravlje ljudi. Mikroplastika se nalazi u oceanima, rijekama i na kopnu, te u hrani i pitkoj vodi. Današnje ograničenje utječe na vrlo male čestice, ali je veliki korak prema smanjenju onečišćenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem,” kaže povjerenik EU za okoliš.

Fenix Magazin

The post Zabranjena prodaja: Ovi proizvodi trenutno lete s polica trgovina appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?