Široki Brijeg – Simpozij o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg – Simpozij o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca

Link na izvornu vijest

U samostanu Hercegovačke franjevačke provincije na Širokom Brijegu održan je 15. simpozij pod nazivom “Stopama pobijenih”.

Osvjetljavanje je to jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca te povijesnih okolnosti u kojima se sve dogodilo, rečeno je u najavi simpozija.

“Svećenici u logorima Jasenovac i Stara Gradiška 1941. – 1945.” tema je istraživača i publiciste Igora Vukića koji ističe da stalno iznova treba tražiti i istraživati nove podatke o zločinima i stradanjima kako bi istina izašla na vidjelo.

– Važno je izučavati događaje iz prošlosti, a posebno ove događaje koji su za vrijeme komunizma iskrivljavani i prikazivani u sasvim drugom svjetlu. Sada imamo potpunu slobodu da potvrdimo činjenice onakve kakve su zaista bile – kazao je Vukić.

Priređivač simpozija je Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Program je započeo sv. misom u 11. 00 sati koju je predvodio fra Andrija Nikić, svećenik u mirovini na Humcu, nakon čega su u samostanskoj dvorani održana brojna predavanja.

Politolog prof. dr. sc. Dražen Barbarić govorio je na temu “Anatomija ‘genetskog antifašizma’ ili o kulturi hegemonijskoga pamćenja”, dok je o Duhovnim zvanjima u Hercegovini do 1972. – plodu katoličkih žrtava govorio prof. dr. sc. fra Andrija Nikić.

Post Široki Brijeg – Simpozij o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?