Počeli korektivni radovi na nuklearnoj elektrani Krško

Počeli korektivni radovi na nuklearnoj elektrani Krško

Link na izvornu vijest

KRŠKO  – Nuklearna elektrana “Krško” započela je korektivne radove uklanjanje dijela postojećih cjevovoda i zamjene novima.

Počeli korektivni radovi na nuklearnoj elektrani Krško

FOTO: Agencije

Originalni dobavaljač opreme “Vestinghaus” je uz podršku domaće industrije nakon obavljenih analiza započeo aktivnosti uklanjanje dijela postojećih cjevovoda, a paralelno s tim za zamjenu pripremaju dva nova dijela cjevovoda.

Iz elektrane su podsjetili da je u saradnji sa domaćim i međunarodnim institucijama prihvaćena konzervativna odluka da zamijene dio cjevovoda na obje linije sistema.

U skladu sa praksom u nuklearnoj industriji sistem ima dvije redundantne linije, što znači, da je jedna dovoljna za osiguravanje funkcionalnosti sistema“, navode iz nuklearke.

Za kvalitetno osposobljavanje varioca izrađen je model koji prema veličini i rasporedu odgovora prostoru uz reaktorsku posudu u reaktorskoj zgradi gdje će se radovi odvijati.

Uklanjanje je počelo nakon što je premješteno svih 121 gorivnih elemenata iz reaktorske posude u bazen za istrošeno gorivo.

Operativna ekipa je u četvrtak, 5. oktobra, započela sa postepenim smanjivanjem snage, reaktor je zaustavljen dan kasnije, a elektrana je bila u takozvanom stanju vruće pripravnosti.

Srna

Чланак Počeli korektivni radovi na nuklearnoj elektrani Krško се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?