Papa: Boli me što neki župni uredi nude cjenik za sakramentalne usluge

Papa: Boli me što neki župni uredi nude cjenik za sakramentalne usluge

Link na izvornu vijest

Papa Franjo osudio je jučer klerikalizam i rekao da je skandalozno vidjeti mlade svećenike kako kupuju skupocjenu odjeću. U govoru pred članovima Sinode Papa je rekao da kad svećenici izađu iz svoje uloge i “zlostavljaju Božji narod, oni unakazuju lice Crkve mačističkim i diktatorskim stavovima”.

“Dovoljno je ući u crkvene krojačke radnje u Rimu da biste vidjeli skandal mladih svećenika koji isprobavaju sutane i šešire, albe i čipkaste halje”, dodao je.

“Klerikalizam je trn. To je pošast. To je oblik svjetovnosti koji prlja i šteti licu Gospodnje zaručnice i zarobljava sveti, vjerni narod Božji”, rekao je.

Definicija klerikalizma kaže da je to program koji zastupa snažan utjecaj crkve i klera na državni, politički, kulturni i privatni život.

“Boli me što neki župni uredi nude cjenik”

Papa je svoj govor održao tijekom posljednjeg tjedna sinodskog zasjedanja koje traje gotovo mjesec dana, gdje je slušao izlaganja kardinala, biskupa, svećenika, redovnica i laika.

Velik dio papinog govora bio je usredotočen na “pošast klerikalizma” i svjetovnosti, temu na koju je papa bio usredotočen od početka sinode.

Papa je dodao da ga boli što neki župni uredi nude “cjenik” za sakramentalne usluge, poput “supermarketa spasenja” gdje svećenici djeluju kao da su “samo zaposlenici multinacionalne kompanije”.

“Ili je Crkva vjerni Božji narod ‘na putu’, svet i grešan – ili na kraju postane posao koji nudi razne usluge”, rekao je papa Franjo.

Post Papa: Boli me što neki župni uredi nude cjenik za sakramentalne usluge je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?