U Srbiji raste izvoz, pada uvoz

U Srbiji raste izvoz, pada uvoz

Link na izvornu vijest

BEOGRAD – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Srbije za period januar-septembar iznosila je 52,75 milijardi dolara, što je za 0,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a podaci pokazuju da se bilježi rast izvoza i pad uvoza.

U Srbiji raste izvoz, pada uvoz

FOTO: Pixabay

Prema podacima Zavoda za statistiku Srbije, u ovom periodu izvezena je roba vrijedna 23,28 milijardi dolara ili za 7,3 odsto više nego prošle godine, a uvezena roba u vrijednosti od 29,46 milijardi dolara, što je za 4,8 odsto manje nego prošle godine.

Deficit iznosi 6,17 milijardi dolara, što čini smanjenje od 33,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 79 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 70,1 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok zemlje članice EU čine 59,5 odsto ukupne razmjene.

Drugi po važnosti partner Srbiji su zemlje CEFTA sa kojima ima suficit u razmjeni od 2,26 milijardi dolara, što je rezultat, uglavnom, izvoza električne energije, žitarica i proizvoda od njih, pića, nafte i naftnih derivata, te drumskih vozila.

Izvoz Srbije u te zemlje iznosi 3,62 milijardi dolara, a uvoz 1,36 milijardi dolara za taj period. Srna

Чланак U Srbiji raste izvoz, pada uvoz се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?