SARAJEVSKI SPORTSKI RADNIK OBJAVIO FRAPANTNE DETALJE O SUĐENJU U BIH FUDBALU

SARAJEVSKI SPORTSKI RADNIK OBJAVIO FRAPANTNE DETALJE O SUĐENJU U BIH FUDBALU

Link na izvornu vijest

Status Zilića prenosimo u cjelosti.

Ima neka tajna veza…

Zanimljiv podatak, od proljetne polusezone 2020/21., tačnije otkad je Vico Zeljković preuzeo Savez, sve oči javnosti, barem kada su sudije u pitanju, uprte su ka Borcu i Banja Luci, a gotovo ispod radara prolazi jedan pomalo nevjerovatan podatak, a koji se tiče jednog drugog tima. Naime, gotovo nevjerovatno zvuči, da su na ukupno 52 domaće utakmice HŠK Zrinjski, odigrane u PLBiH i Kupu BiH, u prethodne tri kalendarske godine (proljeće ’21, sezone 21/22, 22/23 i tekući dio sezone 23/24) sudila samo trojica sudija koji pripadaju FSRS?!

Jasno je da je Zrinjski u posljednje dvije sezone izdominirao Ligu i niko im nije bio ni blizu, ali je isto tako zanimljivo da u svom tom periodu, broj “sumnjivih” situacija na utakmicama Zrinjskog, a koje idu na štetu njih samih, gotovo da je jednak nuli. Zrinjskom, svakako, za razliku od prvopomenutog tima, apsolutno nije potrebna pomoć “ljudi u crnom” da bi ostvarili rezultate, ali je isto tako činjenica da nikada nisu imali ni situaciju da igraju 11 vs 14, što je situacija s kojom se sreću mnoge druge ekipe u našoj ligi.

Ako je poznato da sudijsku “A” listu čine 24 sudije, raspoređenih po principu 2/3 NSFBiH i 1/3 FSRS, odnosno još preciznije, gledano po ključu, raspoređeno po principu 40 posto Bošnjaci, 33 posto Srbi i 27 posto Hrvati, postavlja se pitanje kako je onda moguće da Zrinjskom, gotovo po nepisanom pravilu, na domaćem terenu sude isključivo Bošnjaci (2/3 utakmica), uz evidentnu težnju da se od ove sezone, kada Zrinjski, očito umoran od Evrope, baš i nema takvu igračku moć kao ranije, taj omjer mijenja u korist sudija sa “H” predznakom (pogledati sliku).

Izuzme li se potpuno nebitna utakmica u posljednjem kolu prethodne sezone, odigrana u Čitluku protiv Leotara, kada je pravdu dijelio Dražen Marić iz Bijeljine, posljednji put je pod Bijelim brijegom, u ulozi glavnog sudije bio jedan sudija iz FSRS prije punih 14 mjeseci, tačnije 4. septembra 2022. godine na utakmici Zrinjskog i Sarajeva, a to je bio Luka Bilbija. Prije te utakmice, jedan sudija iz FSRS-a, sa pištaljkom u ustima, na Bijelom brijegu je bio 18 mjeseci ranije, tačnije u susretu protiv Slobode, odigranom 20. marta 2021. godine, a to je bio Dražen Marić iz Bijeljine.

Opet kažem, kvalitet koji Zrinjski ima je zaista neupitan i njima pomoć sudija apsolutno nije potrebna, ali je evidentno i to da nemaju pritisak u vidu straha od toga da li će im neki sudija, iz čistog hira, pokazati crveni karton ili dosuditi jedanaesterac u korist protivnika i tako okrenuti vodu na mlin njihovog protivnika. I zar ne bi bilo lijepo da i svi ostali klubovi imaju status kakav ima Zrinjski, i da imaju tu privilegiju da o njihovim rezultatima odlučuju isključivo igrači na terenu i trener pored klupe?

Da li zaista postoji neka “tajna veza” između g. Zeljkovića i g. Beusa, po principu “ne diraj me, ne diram te” i da Zrinjski zapravo sve ove godine ima “slobodu” da bira koje će mu sudije suditi pod Bijelim brijegom ili je zapravo ovaj podatak da je Srbin u ulozi glavnog sudije u Mostaru samo malo češća pojava od Halejeve komete, zapravo samo čista slučajnost?

Zilić je nakon toga objavio i slikoviti prikaz svih svojih objava, objedinjen u jednu sliku. Obzirom da među svojim prijateljima na FB-u, imam predstavnike gotovo svih portala i novina u državi, od dopisnika, preko novinara, do urednika, suvlasnika i vlasnika istih, iskreno se nadam da će neko od njih pokušati kontaktirati članove sudijske komisije NSBiH i postaviti im dva jednostavna pitanja.

1. Da li postoji nacionalni ključ prilikom izbora sudija?

2. Ako (ne) postoji, da li je moguće da je baš plod čiste slučajnosti da se kod nekih klubova omjer savršeno poklapa sa stvarnim stanjem na sudijskim listama, a kod nekih drastično odudara od iste? Da li to znači da su pojedini klubovi privilegovani da mogu birati koje sudije će im suditi, odnosno koje neće, na njihovim domaćim utakmicama ? – pita se Zilić.

(O.Švrakić)

The post SARAJEVSKI SPORTSKI RADNIK OBJAVIO FRAPANTNE DETALJE O SUĐENJU U BIH FUDBALU first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?