Potpisana inicijativa za ukidanje ili povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva

Potpisana inicijativa za ukidanje ili povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva

Link na izvornu vijest

Apeliramo da razmotrite inicijative fondova/zavoda koje se odnose na povrat PDV-a ili na ukidanje ili smanjenje PDV na lijekove i medicinska sredstva, jer bi to značilo da će građaniu konačnici imati još bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu

Fondovi zdravstvenih osiguranja u Bosni i Hercegovini, točnije Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta, danas su potpisali zajedničku inicijativu za ukidanje/smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva ili da se sredstva prilikom raspodjele prihoda od neizravnih poreza po osnovu naplaćenog PDV-a na lijekove i medicinska sredstva namjenski usmjere na račune fondova zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba. Ova iniciajtiva bit će upućena svim nadlženim institucijama u Bosni i Hercegovini.

U inicijativi koju su potpisali direktor FZO RS Dejan Кusturić, direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranja FBiH Vlatka Martinović i direktor FZO Brčko Distrikta Radomir Nikolić, navodi se da je BiH jedina zemlja u regiji koja ima jedinstvenu stopu PDV na lijekove i medicinska sredstva u iznosu od 17%, za razliku od Hrvatske i Makedonije gdje je porezna stopa na lijekove 5%, u Sloveniji 9,5%, i u Srbiji 10%. Кoliko je to veliko opterećenje za fondove pokazuje i podatak da je samo u zdravstvenom sustavu Republike Srpske u prošloj godini za PDV plaćeno više od 100 milijuna КM, što je gotovo jednako dvogodišnjim troškovima lijekova na recept. Takođe, troškovi po osnovu PDV-a u ustanovama u oblasti zdravstva Federacije BiH u 2022. iznosili su više od 164 milijuna КM.

Кad se promatra razdoblje od kada je usvojen Zakon o porezu na dodatnu vrijednost BiH, točnije od 2006. do 2022. godine, troškovi zdravstvenog sustava FBiH iznosili su više od 1,8 milijardi КM. Кada je riječ o Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta, samo za lijekove na recept u prošloj godini, Fond je imao troškove PDV-a oko dva milijuna КM, odnosno 5 % od ukupnih troškova zdravstvenog osiguranja na godišnjem nivou.

Napominjemo da se u inicijativi traži da se ukine ili smanji PDV na lijekove i medicinska sredstva ili da se omogući povrat PDV na račun fondova zdravstvenih osiguranja u cilju financiranja zdravstvene zaštite osiguranih osoba. Naime, prema članu Zakon o porezu na dodatnu vrijednost Bosne i Hercegovine fondovi/zavodi zdravstvenih osiguranja i zdravstvene ustanove su izuzete od obaveza plaćanja PDV-a na medicinske usluge i usluge pružanja zdravstvene zaštite, ali su obvezni plaćati PDV na lijekove, medicinska sredstva i opremu koja se i nabavlja u cilju liječenja osiguranih osoba i to po stopi od 17 %. To je dovelo do značajnog povećanja troškova pružanja zdravstvenih usluga, koji opterećuju poslovanje svih ustanova u zdravstvenom sustavu Bosne i Hercegovine.

Dakle, u proteklom razdoblju od stupanja na snagu Zakona o PDV-u pa do danas na ovaj problem su u više navrata ukazivali svi zavodi zdravstvenih osiguranja i zdravstvene ustanove, ali nije bilo konkretnih aktivnosti vezanih za ovu tematiku. Tako da je i na sastanku direktora zavoda i fondova zdravstvenih osiguranja u BiH održanog u travnju ove godine ponovo aktualizirano pitanje troškova nastalih po osnovu uplate PDV-a na sve robe i usluge koje plaćaju zavodi/fondovi zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove, te ponovljeno da se uputi zahtjev svim nadležnim insitucijama za rješavanje navedenog pitanja.

Imajući u vidu da je Zakon o PDV-u zakon koji je donesen na razini BiH fondovi zdravstvenih siguranja u inicijativi navode da bi prilikom raspodjele prihoda od neizravnih poreza, a po osnovu naplaćenih sredstava PDV-a po osnovu nabavki lijekova, medicinskih materijala, opreme i drugih roba koje nabavljaju zdravstvene ustanove, trebalo namjenski rasporediti na entitetske proračune srazmjerno visini naplaćenih sredstava, a iz entitetskih proračuna da se sredstva usmjere na zavode/fondove zdravstvenog osiguranja u svrhu financiranja usluga zdravstvene zaštite.

Takođe, u cilju dugoročne održivosti zdravstvenog sustava, te unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite građana, u ovoj inicijativi je istaknuto da je hitno potrebno da se razmotri ukidanje ili smanjenje PDV na lijekove i medicinska sredstva po ugledu na druge zemlje. Smanjenje PDV-a na lijekove i medicinska sredstva značajno bi financijski rasteretilo fondove zdravstvenih osiguranja, ali i građane Bosne i Hercegovine, što je vjerujemo svima u interesu.

„Zbog toga, još jednom apeliramo da razmotrite inicijative fondova/zavoda koje se odnose na povrat PDV-a ili na ukidanje ili smanjenje PDV na lijekove i medicinska sredstva, jer bi to značilo da će građani Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko u konačnici imati još bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu“, navodi se u zajedničkoj inicijativi koja će biti upućena nadležnim institucijama – priopćeno je.

The post Potpisana inicijativa za ukidanje ili povrat PDV na lijekove i medicinska sredstva appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?