Mlada Jelena Protrka posuškoj će publici predstaviti svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “Nebo i Zemlja”

Mlada Jelena Protrka posuškoj će publici predstaviti svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “Nebo i Zemlja”

Link na izvornu vijest

Ove subote (11.studenoga) u Posušju će biti upriličeno predstavljanje knjige naziva „Nebo i Zemlja“ posuške autorice Jelene Protrka.

Naglasimo kako je autorica Jelena srednjoškolka odnosno maturantica u Gimnaziji fra Grge Martića Posušje, a ovo je njezino prvo objavljeno književno djelo! Radi se o zbirci poezije, a predstavljači će biti profesor Ilija Drmić, Miljenka Koštro i sama autorica, Jelena Protrka, a gošća programa bit će Jelena Čamber.  Predstavljanje će biti upriličeno s početkom u 19:00 sati u u Kinodvorani Posušje.

Zbirka poezije „Nebo i Zemlja“ sastoji se od sedam poglavlja, a pjesme su duhovne, domoljubne, pejzažne i misaone tematike. Zanimljivost je i ta što je ilustracije za ovu knjigu uradila Jelenina mlađa sestra, Marija Protrka.

Podsjetimo i kako je Jelena Protrka na ovogodišnjoj, jubilarnoj 60. manifestaciji Šimićevi susreti, osvojila prvo mjesto za najbolji pjesnički rad u kategoriji srednjih škola, a nagrađena pjesma zove se „Vapaj iz mrtve tame“.

VAPAJ IZ MRTVE TAME

O gdje se nađoh, kakva tama oko mene vrvi

Gospode, gdje to zađoh, duša se polako mrvi

I nešto me vuče i nešto me mami

Dok sam samcat čovjek ovuda luta

Tražeći zrake svjetla u mrtvoj tami

Skrenuvši davno sa svoga puta

O kamo mi je ići, kuda putem spas tražit

Gospode, tko će mi sem Tebe ruke pružit

Tko će mi noge krhke sada snažit

O kako ću te naći sada,

U podzemlju života bijede

Gdje umire skoro svaka nada

Gdje sjećanja polako blijede

I lutah još dugo dok ne spoznah tko me zove

A ja bi pored sluha zdrava gluh

Bijedan stvor koji sebe stavi u okove

Ali onda srcem, Tebe jasno čuh

Nisam ja našao Tebe, već Ti tražio si mene

U blatu ponora i propasti same

Ruke usamljene i oči od plača crvene

Izbavio si slugu svoga, iz mrtve tame.

Objava Mlada Jelena Protrka posuškoj će publici predstaviti svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “Nebo i Zemlja” pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?