Objavljeno koliko zarađuju direktori javnih poduzeća u FBiH: Evo tko ima plaću od skoro 6.300 KM

Objavljeno koliko zarađuju direktori javnih poduzeća u FBiH: Evo tko ima plaću od skoro 6.300 KM

Link na izvornu vijest

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH dostavilo je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podatke o mjesečnim neto plaćama direktora BH Telecoma, HT-a Mostar, Hrvatske pošte Mostar, zatim Bh. pošte Sarajevo, Autocesta FBiH, Cesta FBiH, kao i javnih poduzeća Ceste Mostar, Sarajevoputevi, Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Željeznica FBiH.

Također, dostavljeni su i podaci o primanjima upravnih i nadzornih odbora ovih javnih poduzeća koje su u ingerenciji Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, a na osnovu zastupničkog pitanja zastupnice Ajle Milišić-Pepić.

Prema informacijama iz akta kojeg potpisuje ministrica Andrija Katić, mjesečna neto plaća direktora BH Telecoma (Amel Kovačević), Autocesta FBiH (Denis Lasić), JP Aerodroma Sarajevo (Alan Bajić), kao Željeznica FBiH (Enis Džafić) u proteklom mjesecu iznosila je 6.287 KM.

Plaća je rezultat množenja koeficijenta koji za ove direktore iznosi 5 kao i prosječne isplaćene neto plaće za rujan u iznosu od 1.257 KM. Ovi direktori imaju ujedno i najviši koeficijent, a to je 5.

Na ranglisti plaća odmah ispod njih su direktor HT-a Mostar (Goran Kraljević), BH Pošte (Mirsad Mujić), Ceste Federacije (Ljubo Pravdić). Koeficijent za izračun njihove plaće iznosi 4,9 tako da njihova neto plaća iznosi 6.159 KM.

Potrebno je napomenuti da ovo nisu konačni iznosi mjesečnih primanja za navedene direktore. Na ove iznose treba još dodati iznose za ostvareni staž, paušal, naknade… Također, i članovi Uprave Aerodroma Sarajevo (Elvedin Negić i Samra Pehilj) imaju koeficijent 4,9 odnosno neto plaću od 6.159 KM.

Kako navodi Fokus, sljedeći na ranglisti plaća su članovi Uprave BH Telecoma (Erdal Ismalagić, Damir Čaušević, Muamer Durić, Anisa Lojo-Bajrić, Saša Palinić i Semir Ibrahimović) i to s koeficijentom od 4,75. Tako njihova mjesečna neto plaća iznosi 5.970 KM.

Direktor Hrvatske pošte Mostar (Mate Rupčić) s koeficijentom od 4,6 ima mjesečnu neto plaću od 5.782 KM. Nešto veću plaću od njega imaju članovi uprave Autocesta FBiH (Kristijan Milas, Asmir Dževlan, Mirko Rogić, Mirnesa Agić) i to u neto mjesečnom iznosu od 5.907 KM. Direktori Cesta Mostar i Sarajevoputeva mjesečno u neto iznosu primaju 5.656 KM odnosno 5.405 KM.

Kada je riječ o članovima nadzornih odbora navedenih javnih poduzeća, njihove mjesečne naknade utvrđene su u iznosu od 90 ili 80 posto od utvrđene mjesečne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH.

The post Objavljeno koliko zarađuju direktori javnih poduzeća u FBiH: Evo tko ima plaću od skoro 6.300 KM first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?