[FOTO] Posušanka Jelena Protrka predstavila svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “Nebo i Zemlja”

[FOTO] Posušanka Jelena Protrka predstavila svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “Nebo i Zemlja”

Link na izvornu vijest

„Nebo i Zemlja“, naziv je zbirke poezije koju je Posušanka Jelena Protrka predstavila brojnoj publici u Kinodvorani Posušje. Ovo je prvo književno djelo proizašlo iz pera ove mlade i perspektivne djevojke, maturantice u Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju.

O knjizi su govorili prof. don Ilija Drmić, koji i književnica Miljenka Koštro. Nakladnik knjige “Nebo i Zemlja” je ogranak Matice hrvatske u Imotskom, za nakladnika Milan Glibota. Urednik je Mladen Vuković, recenzenti su prof.Ilija Drmić, koji je ujedno i lektor, zatim i Miljenka Koštro i Ivana Markić, a za tisak je zaslužan Grafotisak Grude. Posebno ćemo naglasiti da je za naslovnicu i ilustracije u knjizi zaslužna Jelenina mlađa sestra, Marija Protrka.

Zbirka poezije „Nebo i Zemlja“ sastoji se od sedam poglavlja, a pjesme su duhovne, domoljubne, pejzažne i misaone tematike.

“Sve ono što ja jesam, utkala sam u ovu knjigu koju sada držim u rukama. Pune dvije godine moga pisanja poezije stale su u ovu knjigu i da mi je netko tada rekao da ću za dvije godine sjediti ovdje pred vama i predstavljati je, ja bih rekla da je nemoguće.Pogotovo iz razloga što sam ja dugo vremena skrivala svoje pjesme pa čak i od moje obitelji jer na samom početku pisala sam za sebe.Poslije počela sam pisati i za druge i smatram da je to najljepše. Kada drugima darujete sve ono što je vama Gospodin dao, a to su osjećaji, misli i riječi. Tako je nastala moja zbirka poezije “Nebo i Zemlja”. Nisam razmišljala o izdavanju knjige dok sam još srednjoškolka, već sam to planirala ostaviti za svoje fakultetske godine.No, potaknuta riječima mog župnika don Ivice Borasa koji je rekao da je ovo grijeh ne dati ljudima, krenula sam u pripremu knjige”, kazala je nazočnima autorica Jelena Protrka.

“Sam naziv zbirke došao je spontano iako naočigled jednostavan, on ima svoje dublje značenje. Nebo je duhovna strana moje poezije, a Zemlja je sve ono što je na ovome svijetu. Knjiga je podijeljena na 7 poglavlja i to nije slučajnost. Kako je Bog stvarao Nebo i Zemlju šest dana, a sedmi se odmarao, tako se i sedmo poglavlje moje knjige zove “Zahvala Stvoritelju”. Zahvala za sve ono darovano. Moje dvije omiljene tematike su duhovnost i domoljublje. Ja rijetko razdvajam ta dva pojma jer smatram da su to dvije najveće vrijednosti moga naroda, a to sam prenijela i u svoje pjesme.Kada pišem o domovini pišem i o ovome kamenu odakle sam nikla.Moja Hercegovina je dio mene i ja sam dio nje. Također, kada budete čitali moje pjesme, moći ćete primijetiti kako neke od njih nose posvetu. Ja sam većinu svojih pjesama posvetila ljudima koji nisu uspjeli dočekati ovu moju zbirku poezije jer su sa Zemlje otišli u Nebo”, istaknula je Jelena te zahvalila svima koji su na bilo kakav način pridonijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana.

Kažimo i kako su u programu sudjelovale Jelenine prijateljice Emanuela Karamatić i Gabrijela Begić, koje su sjajno interpretile nekoliko pjesama iz knjige, a ugođaj je upotpunila i Jelena Čamber sa izvedbama na klaviru.

Ljubiteljima pisane riječi svakako upućujemo preporuku da pročitaju i ovo književno djelo naše mlade posuške autorice, a nadamo se da na drugo nećemo dugo čekati!

Radioposusje.ba/ Foto: Marija Protrka

Objava [FOTO] Posušanka Jelena Protrka predstavila svoje prvo književno djelo – zbirku poezije “Nebo i Zemlja” pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?