APEL PARLAMENTARNOG I NEVLADINOG SEKTORA Femicid je postao praksa, mjere trebamo sada i ovdje

APEL PARLAMENTARNOG I NEVLADINOG SEKTORA Femicid je postao praksa, mjere trebamo sada i ovdje

Link na izvornu vijest

Nadležni još nemaju (ili nisu saopćili) informacije da li je i šta urađeno na realizaciji septembarske inicijative Komisije za izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Krivičnog zakona u roku od 90 dana

Komisija za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, te predstavnice više nevladinih organizacija ponovo su apelirali na nadležne da sistemski odgovore i spriječe slučajeve femicida, koji su sve češći i sve brutalniji.

Svjedoči to i stravičan slučaj ubistva u Sarajevu. Jedan mladi život ugašen je pred očima četvorogodišnjeg djeteta. Crna statistika bilježi novu žrtvu. A još prije nepuna dva mjeseca zaklinjali smo se – niti jedna više!

Ponovo su zatraženi konkretni, ali nužni koraci – izmjene Krivičnog zakona BiH, te Zakona protiv nasilja u porodici.

Ponovo se čulo – femicid je postao praksa, svjedočimo pandemiji ovog zločina.

Femicid je, po definiciji, ubistvo iz mržnje. A ne “tragični kraj jedne ljubavi“, kako je to kazao advokat muškarca, koji je prekjučer ubio suprugu – kazala je Dženana Alađuz, direktorica Fondacije Infohouse.

Ona je istakla kako hitno treba mijenjati federalni Krivični zakon i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

Jedno je napisano, drugo je realnost

Ali, procedure su spore, a neke mjere trebaju „sad i ovdje“. Sve u cilju nadzora nad ponašanjem nasilnika i nadzora nad njihovim žrtvama radi spriječavanja sve češćih tragedija kojima, da stvar bude gora, svjedoče i djeca.

Mjere podrazumijevaju odgovarajuća ovlaštenja i kapacitiranost policije i centara za socijalni rad jer, kako je istaknuto“nasilnik plus oružje jednako je – ubistvo“.

Sa konferencije za medije: Sve institucije moraju zajednički raditi na sistemskom rješavanju problema

Predsjednica parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova Alma Kratina upozorila je da nadležni još nemaju (ili nisu saopćili) informacije da li je i šta urađeno na realizaciji septembarske inicijative Komisije za izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i Krivičnog zakona u roku od 90 dana.

No, jedno su napisani zakoni, drugo realnost. A ona nam pokazuje da policija nije dovoljno kapacitirana, da sudstvo ne izriče maksimalne kazne ubicama, da zakoni nisu usklađeni s međunarodnim konvencijama.

Treba nam novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici, te izmjene i dopune Krivičnog zakona. Ova Komisija je krajem septembra uputila Parlamentu FBiH zaključak kojeg je on usvojio, i koji je obavezujući za Ministarstvo pravde FBiH i Vladu FBiH. On podrazumijeva da u roku od 90 dana dostave novi tekst Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali i izmjene i dopune Krivičnog zakona. Mi u ovom momentu nemamo iz Vlade FBiH transparentnu informaciju dokle je proces stigao, a nemaju još puno vremena da nam dostave ove zakone. Javno tražimo da nam dostave informaciju šta su dosad uradili, a sjednicu imamo 22. novembra. Samo zahvaljujući nevladinim organizacijama, mi smo uspjeli uraditi male korake, koji su ipak veliki za žrtve nasilja – rekla je Kratina.

Procjene rizika

I direktorica Gender centra Federacije BiH Ana Vuković naglasila je da se pitanja o uzroku ‘pandemije femicida’ nameću sama.

Pozvala je sve institucije na zajednički angažman na sistemskom rješavanju problema. Prvenstveno kad je riječ o prevenciji, odnosno nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama, međuvršnjačkom i svakom drugom nasilju.

Podsjetila je da se na adekvatan način ne vrši ni procjena rizika, s obzirom da se i u posljednjem slučaju femicida, kao i u nekima od ranije, radi o prestupniku koji je već osuđivan.

Između ostalog, dodala je i da je Gender centar Vladi FBiH podnio prijedlog nove Strategije protiv nasilja u obitelji, za period 2023/2025. godinu.

U ime zajedničke inicijative parlamentarnog i nevladinog sektora Jadranka Miličević iz Fondacije Cure skrenula je pažnju na predložene amandmane na navedena dva federalna zakona, u kojima značajno mjesto imaju prevencija kao najbolja metoda, kao i uspostava baze podataka o nasilnicima.

Ona je podsjetila da je održan sastanak sa resornim ministrima i ekspertima, na kojem su se pokušale objediniti dosadašnje inicijative i izvršiti pritisak na federalni parlament, u čijim ladicama još od prošle godine stoje inicijative za izmjenu dva ključna zakona.

Nema ništa od parcijalnih rješenja

I obumudsmenka za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur podcrtala je da bilo kakva parcijalna rješenja neće zaustaviti poraznu statistiku.

Učinit će to izmjene Zakona protiv nasilja u porodici, te izmjene Krivičnog zakona BiH. Potrebno je osigurati i zaštitu novinara, medicinskih i socijalnih radnika, ali izmijeniti i procesni zakon. Krivični procesni zakon mora osigurati procjene potreba žrtve i rizičnih faktora – kazala je Džumhur.

Ona je dodala da Institucija ombudsmena iz godine u godinu bilježi broj žalbi vezanih za konfliktne razvode, gdje su ugrožena i djeca.

Predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost spolova KS Vildana Bešlija stigla je na ovu konferenciju za novinara nakon hitnog sastanka sa komesarom policije KS.

Razgovarali smo o tome koje su tačke koje treba preduprijediti, te šta se može uraditi u praćenju i žrtve i počinitelja nasilja. Uradit ćemo sve da se to promijeniobećala je Bešlija.

The post APEL PARLAMENTARNOG I NEVLADINOG SEKTORA Femicid je postao praksa, mjere trebamo sada i ovdje appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?