Pikanterije iz rebalansa: „Srpska open“ preči od boraca

Pikanterije iz rebalansa: „Srpska open“ preči od boraca

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Najviše pažnje tokom nedavne rasprave o rebalansu budžeta RS za tekuću godinu izazvalo je smanjenje granta za kulturu sa 1.250.000 na samo 150.000 KM, ali u rebalansu je bilo još niz zanimljivih stavki koje su promakle javnosti.

Pikanterije iz rebalansa: „Srpska open“ preči od boraca

Foto: Capital.ba

Jedna od njih je da je uz rapidno smanjenje granta za kulturu višestruko povećan grant za vrhunski sport sa 3.450.000 na 22.750.000 KM.

Ipak, CAPITAL otkriva da narodni poslanici glasanjem za takav rebalans ne pokazuju nikakvu posebnu brigu za vrhunski sport, već u stvari pokrivaju trošak izgradnje teniskih terena za proljetos održani turnir „Srpska open“ čiju izgradnju su zajedno realizovali Vlada RS i Grad Banjaluka uz podršku predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Pored toga, još jedna pikanterija u rebalansu je smanjenje izdataka za licenciranje Microsoft softvera. Sredstva su umanjena za trećinu, pa je umjesto dosadašnjih 3,7 miliona za ovu stavku predviđeno 2,4 miliona KM.

Razlog za to je nedavno obaranje zvaničnog sajta Vlade RS iza koga, kako je rekao premijer Radovan Višković, stoje Amerikanci, zbog čega je Vlada drastično srezala sredstva za licenciranje softvera ove američke firme.

Dalje je interesantno veliko povećanje sredstava za grantove za koje se iz strukture budžeta ne vidi jasno za šta su namijenjeni.

Budžetom za ovu godinu nisu uopšte bila predviđena sredstva za tekuće grantove za inostranstvo, dok je rebalansom previđeno 24.600 KM.

Za tekuće grantove neprofitnim subjektima u zemlji takođe nisu bila predviđena nikakva sredstva, dok je rebalansom za to predviđeno čak 842.500 KM.

Ugostiteljski servis RS dobio je skoro milion i po maraka više, jer mu je budžet povećan sa 8.675.000 na 10.050.000 KM.

MUP-u RS smanjen je ukupni budžet za pet miliona KM, dok je istovremeno stavka za otplatu dugova povećana za 700 hiljada KM – sa 1.192.000 na 1.892.000 KM.

Republičkom sekretarijatu za vjere povećan je budžet za oko 1,2 miliona, od čega se najviše odnosi na kapitalne grantove za inostranstvo i grantove vjerskim i etničkim udruženjima.

Poreskoj upravi RS koja bilježi rekordnu naplatu direktnih poreza rebalansom je smanjen budžet za 800.000 KM. To je prilično apsurdno pogotovo kada se uzme u obzir da je u okviru PURS formiran novi sektor koji treba da se bavi ispitivanjem porijekla imovine. Za rad tog novog sektora trebaće dodatna sredstva, osim ako Vlada nije odlučila da taj sektor ne treba ništa da radi.

Rebalansom je uduplan budžet Zavoda za geološka istraživanja RS sa 919.000 na 1,88 miliona KM. Najveće povećanje ova republička institucija sa sjedištem u Zvorniku dobila je na stavci „ostali nepomenuti rashodi“ za koje se ne zna šta tačno predstavljaju, a koji su povećani sa 6.000 na čak 938.800 KM.

Tri javna preduzeća koja su u nadležnosti ministarstva saobraćaja i veza rebalansom su ostala bez polovine predviđenih sredstava. Subvencije za „Željeznice RS“ smanjene su sa 20 na deset miliona KM. „Aerodromi RS“ umejsto 2,2 dobiće 1,1 milion KM, a „Pošte Srpske“ koje su od Vlade dobijale subvenciju od milion KM rebalansom će dobijati samo 550.000 KM.

Višestruko su srezani i grantovi Ministarstva trgovine i turizma, pa je tako grant za razvoj turizma sa 1.250.000 KM srezan na 239.000 KM, a tekući grant za zaštitu potrošača sa 100 hiljada na svega 24 hiljade KM.

Vlada Srpske je potvrdila da borcima duguje jedan borački dodatak i naknadu za odlikovane borce, ali je smanjila sredstva za te namjene. Pod stavkom izdaci za neizmirene obaveze iz ranijih godina, konkretno za godišnji borački dodatak i doznake za odlikovane borce, rebalansom je umjesto 15,7 miliona predviđeno nešto više od 14,7 miliona KM.

CAPITAL: D. Momić

Чланак Pikanterije iz rebalansa: „Srpska open“ preči od boraca се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?