Vino vam ima neugodan miris – evo što trebate učiniti

Jedan od najčešćih negativnih mirisa u vinima je miris na sumporovodik ili miris na pokvarena jaja. Ovaj miris je čest kod mladih vina i treba ga na vrijeme prepoznati i ukloniti. Sam proces uklanjanja ovog mirisa obavlja se pretokom vina uz primjenu kvasca Reduless.

Vino je nakon fermentacije potrebno otočiti od taloga i time se riješiti većine uzročnika neželjenih pojava u vinu. Duže držanje vina na talogu najčešće nije poželjno jer može doći do pojave nepovoljnih mirisa i okusa uvjetovanih raspadanjem organskih tvari (kvasaca i bakterija) kao i mirisa po sumporovodiku.

Samo u Sjemenarna agrocentrima…

Pojava sumporovodika u vinu nije bolest nego mana vina koja se lako rješava ako se na vrijeme uoči.

Nepoželjni mirisi u vinu

Mirisi koji nisu tipični za vino ili određenu sortu, pogotovo mirisi negativnog predznaka sigurno nisu poželjni u vinima. Jedan od najčešćih negativnih mirisa u vinima je miris na sumporovodik. Miris na sumporovodik (H2S) mana je koja se češće pojavljuje u mladih vina kada vino zaudara na pokvarena jaja, manjeg ili jačeg intenziteta.

Zbog čega dolazi do pojave sumporovodika u vinu?

Sumporovodik je posljedica nepravilnog sumporenja posuda – bačvi ili praznog prostora iznad vina u posudi, sumpornim trakama koje nepravilno izgaraju pa elementarni sumpor kapa na dno bačve.

Pojava sumporovodika u vinu može nastati i kao posljedica kasnog prskanja vinove loze sumpornim preparatima. Miris se može pojaviti i u mladog vina koje duže leži na talogu. U svim navedenim slučajevima u tijeku alkoholnog vrenja elementarni se sumpor reducira u sumporovodik.

Stvaranje sumporovodika u vinu vrlo je važno prepoznati na vrijeme.

U početku je sumporovodik jednostavno ukloniti bez bitnog utjecaja na konačnu kvalitetu vina. Redovnom kontrolom i kušanjem vina sa dna bačve, gdje najprije dolazi do pojave neugodnih reduktivnih sumpornih mirisa, moguće je već u početku prepoznati stvaranje sumporovodika.
Sumporovodik se mora pravovremeno ukloniti iz vina jer u suprotnom dolazi do pojave spojeva merkaptana i disulfida koje je u kasnijim fazama vrlo teško ukloniti iz vina.

Ne postoji određeno pravilo o pravom vremenu pretakanja vina, kao ni o broju pretakanja. Pretakanje vina u pravilu se vrši po hladnom vremenu, tj. kad je atmosferski tlak visok, dok vina koja imaju strani miris (npr. sumporovodik) treba pretakati pred kišu ili za vrijeme kiše jer je tada intenzivnije otpuštanje stranih mirisa.

Provjeri cijene…

Primjena specifičnog kvasca Reduless

Uklanjanje sumporovodika iz vina obavlja se pretakanjem vina uz zračenje. Danas na tržištu postoje specifični kvasci npr. Reduless (ne vrši fermentaciju) za otklanjanje nepoželjnih sumpornih spojeva u vinu. Jedinstveni je derivat kvasca sa imobiliziranim bakrom.

Reduless uklanja neugodne mirise i pridonosi kvaliteti samog vina.

Nakon što bakar odradi svoj dio uklanjanja nepoželjnih mirisa, inaktivni kvasac daje punoću vinu, volumen, zaokružuje ga, naglašava voćni karakter vina smanjujući vegetativnost i fenolne spojeve. Reduless se može upotrijebiti u proizvodnji bijelih, rosé i crvenih vina. Preporučena doza Redulessa je od 15 g do 30 g/100 l vina.

Sve ostale informacije, a posebno način primjene kvasca Reduless, te sam proces otklanjanja neugodnog mirisa iz vina doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063 700 700.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?