Vrijeme je sadnje maslina na području Hercegovine

Vrijeme je sadnje maslina na području Hercegovine

Kasnojesenska sadnja maslina na području Hercegovine je najkvalitetnija i njome se postižu najbolji rezultati. Za sadnju se koriste deklarirane dvogodišnje, kontejnirane sadnice iz provjerenih vrtnih centara. Uz dominantnu sortu obavezno je saditi oprašivače.

Sadnju maslina na području Hercegovine najbolje je obaviti krajem jeseni ako vremenske prilike to dozvoljavaju. Za sadnju treba koristiti samo zdrave i kvalitetne sadnice maslina, nabavljene u ovlaštenom i kontroliranom rasadniku ili vrtnom centru i prema unaprijed isplaniranom sortimentu, radi mogućnosti međusobnog oprašivanja. Poželjno je da sadne rupe budu iskopane bar jedan mjesec prije sadnje. Dimenzije sadne rupe trebaju biti najmanje 60 cm dubine i 80 cm do 100 cm širine. Što veća, šira i dublja rupa, to bolje.

Posebna ponuda -20 % na Arcos mesarski program. Samo u Sjemenarna agrocentrima…

Ako je sadna rupa dublja od predviđene, to ne znači da sadnicu treba dublje posaditi. Naravno, kod dubljih rupa zemlja se ponovno vraća u rupu do potrebne visine. Gnojivo ne treba stavljati na dno sadne jame, a to često mnogi rade.

Kako pravilno posaditi maslinu?

Danas se za sadnju maslina koriste kontejnirane sadnice starosti dvije godine. Sadnica masline postavi se u sadnu rupu i oko sadnice se stavi malo (jedna šaka) mineralnog gnojiva s manjim sadržajem dušika. Zatim se sadnica zasipa s još malo zemlje i pri površini, cca 20 cm, oko sadnice se stavlja organsko gnojivo (Biorex), ne blizu sadnice, nego barem 15 cm do 20 cm daleko od nje u obliku vijenca.

BIOREX – goveđe-konjsko peletirano organsko gnojivo

Organsko gnojivo se stavlja u količini od 1 kg do 2 kg po sadnici. Nakon toga sadnicu treba zaliti s malo vode (bez obzira na vlažnost tla). Zatim se sadnica zagrne a tlo oko sadnice nagazi, nakon čega oko sadnice stavlja još malo rahle zemlje i više ne gaziti. Uz sadnicu postaviti čvrst i ravan kolac za koji će se sadnicu masline privezati gumiranim vezivom, i to u obliku osmice. Kolac je potreban da sadnici omogući uspravan rast. Danas se u vrtnim centrima mogu nabaviti namjenski kolci koji su vrlo praktični i dugo traju.

Sadnju maslina u Hercegovini najbolje je obaviti u kasnu jesen.

Zašto je važno saditi oprašivače?

Kod sadnje maslina dobro je imati nekoliko sorti koje istovremeno cvjetaju i koje se mogu međusobno oploditi. Bez obzira što vjetar može prenijeti pelud na veće udaljenosti, najbolje je u masliniku imati sorte oprašivače. Većina stručnjaka smatra da je najbolje kad se sorta oprašivač nalazi na udaljenosti 25 m do 30 m od stabla koje oprašuje. Takve je sorte najbolje posaditi u sredini maslinika, ili u smjeru uobičajenih vjetrova koji pušu u doba cvatnje, ili na početku i na kraju reda.

Provjeri cijene hrane za kućne ljubimce…

Obzirom da je Oblica sorta koja se vrlo često uzgaja na području Hercegovine, uz tu sortu treba saditi i oprašivače. Znanstveno je utvrđeno, a to je i praksa potvrdila, da su za sortu Oblicu najbolji oprašivači: DrobnicaUljaricaLevantinka i Piculja. Sorta Drobnica, Uljarica i Levantinka cvjetaju istovremeno sa sortom Oblicom, dok sorta Piculja cvate nešto kasnije.

Obratite pažnju na izbor sorti za sadnju. Deklarirane sadnice maslina dostupne u Sjemenarni.

Osim Oblice kao dominantne sorte koja se sadi na području Hercegovine, tu su i ostale sorte kao: Istarska bjelicaLecinoFrantoioŽutica.
U zadnje vrijeme dosta su tražene i Oliana i Casaliva zbog dobre otpornosti na niske temperature i odlične rodnosti. Ove sorte su idealne za nešto sjevernija uzgojna područja maslina.

Puno više informacija o sadnji maslina, izboru sorti i drugim agrotehničkim mjerama doznajte od Sjemenarnine Agro podrške na broj telefona 063/700 – 700.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?