Srpska zatrpana divljim deponijama

Srpska zatrpana divljim deponijama

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Divlje deponije u Republici Srpskoj koje predstavljaju ogroman problem za zdravlje ljudi i životnu sredinu su van kontrole, a nastaju kao posljedica neorganizovanog sakupljanja otpada, tvrde republički revizori u najnovijem izvještaju o funkcionisanju sistema za upravljanje komunalnim otpadom.

Srpska zatrpana divljim deponijama

FOTO: Capital

Revizori ističu da se procjenjuje da u Republici Srpskoj postoji oko 270 ilegalnih deponija otpada, te da njihovo čišćenje i aktivnosti sanacije zemljišta zahtijevaju znatna finansijska sredstva.

„Osim komunalnog otpada, na opštinske deponije često se odlaže i industrijski, klanički i drugi otpad. Većina opštinskih deponija ne posjeduje potrebne dozvole za rad“, upozoravaju revizori u svom izvještaju.

Republički revizori su zamjerili i to što formiranje područja za upravljanje komunalnim otpadom i izgradnja zajedničkih deponija nisu planirana na osnovu broja stanovnika i proizvedne količine otpada u cilju održivosti sistema, niti sa finansijskim mogućnostima upravljača, što je navedene aktivnosti činilo teško sprovodivim, a pojedine investicije teško održivim.

„Osnovni izvor finansiranja sistema za upravljanje komunalnim otpadom, koji se obezbjeđuje iz naknada korisnika usluga, nije dovoljan da pokrije troškove upravljanja komunalnim otpadom i neophodne investicije“, navode revizori.

Prema njihovim riječima, drugi izvori finansiranja, iako su bili značajna podrška pojedinim komunalnim preduzećima, nisu prisutni u mjeri da nadomjeste nedovoljno finansijskih sredstava u sistemu za upravljanje komunalnim otpadom.

„Sakupljeni komunalni otpad u većini jedinica lokalne samouprave odložen je na nekontrolisane i neuređene lokalne deponije. Revizija je utvrdila da su komunalna preduzeća vršila odlaganje sakupljenog otpada na lokalne deponije i na područjima s izgrađenom zajedničkom deponijom“, stoji u izvještaju.

Upozoravaju da je zakazala i inspekcija, odnosno da je inspekcijski nadzor nad provođenjem zakonskih odredaba vršen sporadično bez efekata na efikasnost sistema za upravljanje komunalnim otpadom.

U potputnosti je izostalo sprovođenje nadzora putem kontrola i ocjena efikasnosti, ekonomičnosti i efektivnosti izgradnje i funkcionisanja sistema za upravljanje komunalnim otpadom“, piše u izvještaju.

Dodali su da su komunalna preduzeća nedovoljno i neodgovoarajuće materijalno i tehnički opremljena i nepovoljne strukture troškova poslovanja.

Smatraju  i da cijene usluga ne obezbjeđuju pokrivenost troškova sakupljanja, odvajanja i odlaganja na deponiju uz puno pridržavanje svih sanitarnih uslova.

Važno je napomenuti i to da je period revizije od 2019. do 2022. godine te da su njime obuhvaćeni Vlada Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, jedinice lokalne samouprave, komunalna preduzeća, kao i javna preduzeća koja upravljaju zajedničkim deponijama.

Osnovni zaključak revizije je da postojeći sistem za upravljanje komunalnim otpadom ne obezbjeđuje efikasno upravljanje komunalnim otpadom.

CAPITAL: Bojana Ninković

Чланак Srpska zatrpana divljim deponijama се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?