UN priprema teren za odlučivanje o međunarodnim porezima

UN priprema teren za odlučivanje o međunarodnim porezima

Link na izvornu vijest

NJUJORK – Ujedinjene nacije prihvatile su velikom većinom glasova inicijativu o uspostavljanju globalnog poreskog okvira, uprkos pokušaju grupe zemalja, uključujući SAD i EU, da u posljednjem trenutku ometu postupak, piše Financial Times.

UN priprema teren za odlučivanje o međunarodnim porezima

FOTO: Agencije

Opšta skupština UN-a naglasila bi predloženom rezolucijom da bi “međunarodna poreska saradnja trebala biti univerzalna u pristupu i obimu i u potpunosti uvažiti različite potrebe i kapacitete svih zemalja, posebno zemalja u razvoju i zemalja u posebnoj situaciji”, stoji u saopštenju.

Inicijativa bi trebala utrti put značajnijoj ulozi Ujedinjenih naroda u pregovorima o međunarodnim porezima. Prijedlog je u listopadu predstavila Nigerija u ime afričkih država, pozivajući na izglasavanje porezne konvencije UN-a.

Inicijativa je u srijedu prihvaćena podrškom 120 zemalja. Njih 48 bilo je protiv, a devet je bilo suzdržano, uključujući Norvešku, Tursku, Meksiko i Ujedinjene Arapske Emirate.

Protiv prijedloga glasali su, među ostalima, SAD, sve članice EU-a, Velika Britanija te Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

Pregovori su krenuli u oktobru i izazvali napetosti među članicama. Pregovarač iz jedne zemlje u razvoju optužio je u razgovoru za Financial Times diplomate iz EU-a i Velike Britanije da su ignoris preporuke genseka UN-a Guteresa i da su pokušali blokirati inicijativu.

Početkom godine gensek je napisao u izvještaju da je jačanje uloge UN-a u oblikovanju politike “najodrživiji put da se međunarodna poreska saradnja bude potpuno uključiva i efikasna”, a njegove riječi našle su se i u novousvojenoj rezoluciji.

“Omalovažavaju Guteresov izvještaj i namjeravaju omalovažiti cijeli proces i jednostavno ga ugušiti. Ne žele da se o pitanjima oporezivanja raspravlja ovdje u UN-u”, rekao je pregovarač za Financial Times.

U amandmanu na rezoluciju u posljednjem trenutku Velika Britanija je predložila da se ukloni pojam “konvencija” i zamijeni slabijom alternativom iz Guteresovog izvještaja.

Bogate su zemlje već na nivou Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) dogovorile izmjene međunarodnog sistema oporezivanja, a pridružila im se i grupa G20.

Gotovo 140 zemalja priprema se tako u 2024. provesti u djelo dogovor iz 2021. koji predviđa uvođenje minimalne globalne stope poreza na dobit multinacionalnih kompanija od 15 odsto.

Planiraju i preraspodjelu prava na oporezivanje od 25 posto dobiti zemljama u kojima prodaju svoje proizvode i usluge. Do sada su digitalni divovi plaćali porez samo u zemljama u kojima su registrovani.

OECD je decenijama dominirao međunarodnom poreskom politikom, ali u proteklim godinama kritičari sve glasnije upozoravaju da su bogate zemlje previše moćne i da donose odluke iza zatvorenih vrata, čak i na najvišim nivoima UN-a.

Uoči glasanja, stalni predstavnik Nigerije pri UN-u Tijjani Muhammad-Bande nazvao je rezoluciju “svjetionikom nade”, naglasivši da “nije samo politički dokument, već i dokaz naše zajedničke odlučnosti da gradimo pravedniju, otporniju globalnu privredu”.

“Poreske oaze i korporativni lobisti predugo su imali prevelik uticaj na globalnu poresku politiku u OECD-u”, rekao je izvršni direktor grupe “Tax Justice Network” Alex Cobham za Udruženje istraživačkih novinara ICIJ i dodao da počinje preuzimanje kontrole nad globalnim poreskim propisima koji utiču na sve nas.

Dirkektor OECD-ovog Centra za poresku politiku i upravu Manal Corwin izjavio je da je organizacija ponosna na “dokazane rezultate i stvaranje uslova za značajne promjene u međunarodnom poreskom sistemu koji su koristili i razvijenim i zemljama u razvoju.

U 2024. godini, sve države članice UN-a biće pozvane da se pridruže međuvladinom pregovaračkom procesu, bez obzira na to kako su glasale o prijedlogu rezolucije. SeeBiz

Чланак UN priprema teren za odlučivanje o međunarodnim porezima се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?