U Njemačkoj propada rekordan broj velikih kompanija

U Njemačkoj propada rekordan broj velikih kompanija

Link na izvornu vijest

BERLIN – Njemačka privreda ponovno bilježi talas stečaja velikih kompanija, približavajući se nivou iz pandemijske 2020. godine, pokazala je analiza kreditnog osiguranja Allianz Tradea.

Ove godine ponovo imamo stečajeve velikih kompanija koji su na putu da dosegnu rekordne brojke iz 2020., rekla je stručnjak za stečaje u Allianz Tradeu Maxime Lemerle.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci zabilježeno je 45 slučajeva, pokazala je studija. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine zabilježeno ih je 26, a u 2021. tek 17.

Prema izračunima Allianz Tradea, u cijeloj 2020. stečaj je objavilo 58 velikih kompanija, pri čemu njih 44 u devetomjesečnom razdoblju zaključno sa septembrom.

Do septembra ove godine stečaj je objavilo 12 velikih tekstilnih kompanija i modnih trgovaca i šest bolnica, pokazala je studija.

“(Podatak) je u skladu s izvještajem Njemačkog bolničkog instituta (DKI) u kojem stoji da dvije trećine njemačkih bolnica svoju trenutnu finansijsku situaciju smatra lošom ili vrlo lošom”, pišu stručnjaci za stečaj iz Allianz Tradea.

Najviše stečajeva zabilježeno je u građevinarstvu, uključujući mala, srednja i velika preduzeća, a slijede sektor trgovine i usluga.

Voditelj Allianz Tradea za njemačko govorno područje Milo Bogaerts trgovcima predviđa težak period u nadolazećoj sezoni potrošnje uoči božićnih praznika.

“Ove će se godine pod božićnim drvcem vjerojatno naći puno manje darova”, rekao je Bogaerts.

Cijene hrane i dalje su visoke, uprkos nižoj stopi inflacije. Građani zato štede na svemu ostalom pa manje izlaze, manje kupuju odjeću, a i božićne darove.

Prema Allianz Tradeu, velike kompanije su one koje godišnje ostvaruju promet od najmanje 50 miliona evra.Poslovni.hr

Чланак U Njemačkoj propada rekordan broj velikih kompanija се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?