Bivši radnici svjedočili na suđenju za kriminal u Bobar banci

Bivši radnici svjedočili na suđenju za kriminal u Bobar banci

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Na današnjem ročištu na Sudu Bosne i Hercegovine (BIH) optuženima za propast „Bobar banke“ iz Bijeljine, Tužilaštvo BiH je pozvalo bivšu radnicu računovodstva „Bobar Autosemberije“ i nekadašnjeg sekretara „Bobar banke“.

Bivši radnici svjedočili na suđenju za kriminal u Bobar banci

Foto: Capital.ba

Snežana Petrović je svjedočila da je radila u Bobar banci od 2000. godine, a u firmi „Bobar Autosemberija“ od 2008. Direktor ove firme bio je Darko Jeremić, glavnooptuženi u ovom predmetu.

Petrovićeva kaže da kao knjigovođa nije imala uvida u dokumentaciju iz koje bi se moglo zaključiti da „Bobar Autosemberija“ nije ispunjava svoje obaveze. Nije imala razloga da sumnja, jer je redovno dobijala platu. Tek kad je firma prestala da uplaćuje plate, Petrovićeva je to povezala sa ulaskom privremene uprave u „Bobar banku“.

Na pitanje tužioca zašto je napustila „Bobar Autosemberiju“, Petrovićeva je izjavila: „Niko nije ostao, sve je napušteno, niko nije radio“.

Tužilac je suočio Petrovićevu sa njenim ranijim izjavama datim tužilaštvu u kojima je iznijela podatak da je „Bobar Autosemberija“ bila prezadužena od 2010. godine.

Ona je u odgovoru bila oprezna.

„Zavisi kako gledamo – obaveze su bile veće od kredite, ali imali su akcije u drugim preduzećima“, rekla je ona i dodala da nijedan kredit nije bio bez nekog obezbjeđenja.

Osim Bobar i Bor banke nije se mogla sjetiti drugih banaka koje su davale kredite njenoj firmi.

Tužilac je zatim pročitao listu banaka iz njenog svjedočenja pred tužiocima datog 2016. godine među kojima su Bobar, Nova, Bor, Hypo, Jadranska banka iz Šibenika, Crnogorska iz Podgorice, Euroaxis…

Svjedok se nije mogla sjetiti da je firma bila prezadužena, iako je sama koristila taj izraz u jednom trenutku.

Ipak, za Darka Jeremića je rekla da „nije bio srećan kad je morao potpisati“ neke od ugovora. Petrovićeva tvrdi da je Gavrilo Bobar, osnivač Bobar grupacije, bio čovjek koji je donosio sve odluke iako sa njim nije imala kontakte.

Drugi svjedok kojeg je izvelo Tužilaštvo bio je Velibor Lazić, nekadašnji sekretar „Bobar banke“. Lazić je rekao da je nakon 2012. godine bilo potrebno smanjiti izloženost prema povezanim licima. Odbrana optuženih od početka suđenja osporava da „Bobar banka“ nije poštovala procedure prilikom davanja kredita povezanim licima. Lazić je vodio zapisnike na sjednicama Nadzornog odbora i sazivao skupštinu akcionara Banke. Na pitanje tužilaštva da li se sjeća koja su pravna lica bila korisnici nekih visokih kredita, svjedok je pomenuo „Bobar Autosemberiju“.

Tužilac je birao svjedoke koji su u svojim izjavama datim u toku istrage bili konkretni u odgovorima i zapažanjima. Sedam godina kasnije pamćenje bivše računovođe „Bobar Autosemberija“ nije bilo ni približno iskazu datom pred Tužilaštvom BIH. Štaviše, na unakrsnom ispitivanju jedan od branilaca optuženih upitao je Petrovićevu da li je pročitala svoju izjavu prije nego što ju je potpisala. „Vjerujte da nisam, samo sam čekala da što prije izađem“, odgovorila je svjedokinja.

Sljedeće ročište u predmetu „Darko Jeremić i drugi“ zakazano je za 12. decembar 2023. godine.

CAPITAL: Boris Mrkela

Чланак Bivši radnici svjedočili na suđenju za kriminal u Bobar banci се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?