SINDIKATI SE BORE PROTIV DISKRIMINACIJE, ALI Treba povećati kazne u Krivičnom zakonu i  ratificirati Konvencije i preporuke MOR-a

SINDIKATI SE BORE PROTIV DISKRIMINACIJE, ALI Treba povećati kazne u Krivičnom zakonu i ratificirati Konvencije i preporuke MOR-a

Link na izvornu vijest

Žene zaposlene u sektoru trgovine su u posljednjih godinu dana često žrtve nasilnih pljački nakon kojih se veliki broj njih ne vraća na posao – samo u u prvih devet mjeseci 2023. godini  je bila 281 krađa u prodavnicama od čega 19 sa upotrebom vatrenog oružja; veliki broj žena  zaposlenih u industriji  tekstila, kože, obuće i gume je na bolovanju jer su oboljele od raznih vrsta tumora;  u BH Pošti, iako je javno preduzeće, gotovo da nema žena na pozicijama gdje se donose odluke; u velikom broju privatnih preduzeća radnici nemaju pravo da se organizuju u sindikate…

Zbog ovakvog stanja na terenu Savez samostalnih sindikata i pojedini granski sindikati među kojima i Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH od vlasti u Bosni i Hercegovini traže hitnu ratifikaciju Konvencija 190 i Preporuka 206 Međunarodne organizacije rada (Konvencija o zabrani nasilja i uznemiravanja u vezi prava svih na svijetu, bez nasilja i uznemiravanja, uključujući rodno-zasnovanog nasilja koja je usvojena 21. juna 2019. godine na stogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji rada i kasnije dopunjena Preporukom 206).

Lejla Čaušević iz Saveza samostalnog sindikata smatra da treba pojačati kazne u krivičnom zakon.

Sada pojedine kazne mnogo manje od zarada na kršenju bilo kog zakona, rekla je Čaušević, a Minka Rešidbegović iz Sindikata finansijskih organizacija  da slične razgovore treba voditi sa Asocijacijom poslodavaca jer je ovo pitanje njihova odgovornost.

-Odgovornost je i na sindikatima jer pregovaramo s Asocijacijom poslodavaca u kojoj sjede vlasnici koji svojim radnicima ne dozvoljavaju da organizuju sindikat, rekla je Mersiha Beširović, predsjednica STiUD BiH.

Armin Šestić  iz zeničke organizacije Zora koja je vodila projekat Obnova pouzdanog i efikasnog sistema podrške radnicima u sektoru tekstila i obuće je naglasio da postoje žene vlasnice kompanija koje svojim radnicima ne dozvoljavaju da osnuju sindikat.

-Već i to je diskriminacija, rekao je Šestić.

Sve ovo rečeno je u okviru Otvorenih razgovora Fondacije INFOHOUSE o pravima i položaju radnica koji su organizovani u okviru projekta Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada koji provodi Fondacija Infohouse u saradnji s Fondacijom Lara iz Bijeljine uz finansijsku podršku Evropske unije.  U razgovorima koji su danas vođeni u Sarajevu u prostorijama  EU Info centru u  okviru globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasiljasu učestvovali su predstavnici Sindikata trgovine, Sindikata tekstila, BH Pošte, finansijskih organizacija, Saveza samostalnih sindikata BiH, Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora iz Zenice i drugi. Osnov za ove razgovor  bila je primjene Zakona o zabrani diskriminacije u BiH koji u  članu 24  navodi da su “sva javna tijela te ostale pravne osobe dužni da u svoje opće pravne akte, ili kroz posebne pravne akte, reguliraju načela i principe jednakog postupanja, te da osiguraju efikasne interne procedure zaštite od diskriminacije”.

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Zlatibor Kojčić naveo je da se u parlamentu donese zakon, ali da problem često predstavlja nedostatak podzakonskih akata za njegovu provedbu.

-Tako je naprimjer mobing, koji se spominje u Zakonu, teško dokazati na sudu, rekao je  Kojčić i podsjetio da je u sektoru tekstila, kože, obuće i gume 90 posto zastupljena ženska radna snaga, te da postoji trend otpuštanja radnika.

-Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti u BiH (STBiH) je ove godine evidentirao 262 slučaja kršenja radničkih prava u raznim sektorima od čega  27 slučajeva direktno vezano za diskriminaciju, odnosno nasilje, kako verbalno tako fizičko, i 92,2 posto tih slučajeva je riješeno u korist radnika, ali izostaje strateško parničenje, nema slučajeva na sudu, nego se problem rješavaju u direktnim pregovorima sa poslodavcem,  izjavila je  Beširović.

Koordinator projekta Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnost na tržištu rada Zafir Šišić naveo je da su dosad kroz projekt uključili osam preduzeća  iz cijele BiH koje će unaprijediti rodnu ravnopravnost u svom radu. Sva ta preduzeća, kako je dodao,  vođena su idejom da će unaprjeđenje rodne ravnopravnosti u procesu rada popraviti njihov poslovni imidž i povećati šanse za uspjeh na tržištu Evropske unije.

 

The post SINDIKATI SE BORE PROTIV DISKRIMINACIJE, ALI Treba povećati kazne u Krivičnom zakonu i ratificirati Konvencije i preporuke MOR-a appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?