Zašto se farmaceute ne percipira kao zdravstvene radnike?

Zašto se farmaceute ne percipira kao zdravstvene radnike?

Link na izvornu vijest

Jesu li magistri farmacije zdravstveni radnici, pitanje je koje smo postavili u kratkoj anketi na ulicama Sarajeva.

Odgovori nas nisu iznenadili. Usprkos činjenici da su farmaceuti često prva točka konzultacije za određene zdravstvene tegobe i svojom edukacijom kompetentni reagirati na određene zdravstvene tegobe, gotovo polovina ispitanika ih ne percipira kao zdravstvene radnike.

Zašto je to tako? Odgovor smo potražili u Komori magistara farmacije FBiH.

Smatram da je razlog djelomično to što za razliku od doktora i medicinskih sestara koji imaju direktan kontakt s pacijentima u ambulantama i bolnicama, farmaceuti rade iza recepture u apoteci, objašnjava mr. ph. Bilsena Šahman iz Komore magistara farmacije FBiH.

U modernom društvu gdje građani sve više koriste samopomoć u rješavanju manjih zdravstvenih problema, farmaceuti su prirodno prvi izbor.

Farmaceut je tu da sasluša, procjeni simptome i pruži savjet o pravilnom korištenju preparata bez recepta kao i pravilno korištenje terapije koju propiše ljekar. Farmaceuti u apotekama rade i trijažu pacijenata odnosno upućuju pacijenta ljekaru kad procijene da je to potrebno, dodaje sugovornica.

U Komori ističu da se u našem društvu nedovoljno naglašava važna uloga farmaceuta u prevenciji bolesti, promociji zdravlja i kontroli kroničnih stanja.

Prevencija je najznačajniji faktor u zdravstvu i zbog pacijenata i, naravno, zbog financijskog aspekta. Farmaceuti su u tom pogledu najznačajniji dio zdravstvenog sistema.

Naša sugovornica naglašava kako je upravo ta uloga veoma bitna u povećanju terapijske efikasnosti i smanjenju mogućih rizika uzrokovanih nepravilnom terapijom ili neadekvatnom informiranošću o lijekovima i njihovim efektima, uz napomenu kako se ne smije zaboraviti da farmaceuti educirani kako u oblasti farmacije tako i zdravstvenih znanosti.

Stvaranje svijesti o važnosti uloge farmaceuta u zdravstvenom sustavu i priznavanjem uloge farmaceuta kao ključnih čuvara zdravlja građana osigurava visoku kvalitetu zdravstvene zaštite u zajednici.

Kroz naš rad u Komori magistara farmacije trudimo se doprinijeti pravilnom razumijevanju uloge farmaceuta kao i ojačati integralnu ulogu farmaceuta u širem kontekstu javnog zdravstva BiH koja se kreće u rasponu od dizajna lijekova do uspješnog tretmana oboljenja. U konačnici, ne samo da su farmaceuti zdravstveni radnici, već su i najpristupačniji zdravstveni radnici, zaključuje Šahman.

Objava Zašto se farmaceute ne percipira kao zdravstvene radnike? pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?