VRLO ZABRINJAVAJUĆI TREND: GRAĐANI FBIH PROŠLE GODINE U KLADIONICE UPLATILI OKO DVIJE MILIJARDE MARAKA

VRLO ZABRINJAVAJUĆI TREND: GRAĐANI FBIH PROŠLE GODINE U KLADIONICE UPLATILI OKO DVIJE MILIJARDE MARAKA

Link na izvornu vijest

Najviše novca ostavili su građani Tuzlanskog kantona. Stanje alarmantno, a trend zabrinjavajući. Posebno kada se u obzir uzme činjenica da se ovisnost razvija i kod mladih ljudi koji u svijet klađenja ulaze kao srednjoškolci.

IZ ZABAVE U OVISNOST

Igre na sreću za mnoge su povremeni vid zabave, no problem nastaje kada želja za tom vrstom pokušaja lake zarade i dobiti preraste u ovisnost. Neslužbeni, ali zabrinjavajući podatak je da u bh. društvu ima oko 50.000 patoloških kockara.

  • Ovisnost o kockanju, odnosno, općenito ovisnost o učešću u igrama na sreću je trenutno vodeća ovisnost u društvu u Bosni i Hercegovini. Trebamo sistemski raditi i usmjeriti naše programe prema djeci i mladima, jer to su glavne ciljne grupe svih ovih štetnih industrija – ističe Amir Hasanović, direktor Udruženja za prevenciju ovisnosti Narko-ne.
  • Urađeno je prevalencijsko veliko istraživanje u Federaciji BiH, gdje smo utvrdili da je 70% mladih barem jedan put u životu igralo igre na sreću, a od toga već imamo 8% onih koji su razvili patološke kockarske probleme – navodi Meliha Bijedić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli.
Ilustracija

Iako je Zakonom o igrama na sreću propisano da se kladionice, kasina te druga uplatna mjesta ne smiju nalaziti na udaljenosti manjoj od 100 metara od osnovnih i srednjih škola pa i vjerskih objekata, stvarna slika je drugačija. No, za rješavanje tog problema potrebna je reakcija federalnih institucija.

  • Pretežno navike za klađenje potiču od perioda srednje škole, a mi, nažalost, zbog nadležnosti ne možemo puno da poduzmemo u vezi s tim – naglašava Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (SDA).

PROGRAM ZA SREDNJE ŠKOLE

Sve češće prisustvo mladih u kladionicama aktiviralno je alarm da se moraju početi poduzimati određeni koraci. S tim u vezi Ministarstvo obrazovanja, Pedagoški zavod, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet te Udruženje Narko-ne iz Sarajeva potpisali su Sporazum za implementaciju programa za srednje škole za prevenciju kockanja.

Program uključuje osam tematskih radionica s mladima, te interaktivna predavanja za roditelje i uposlenike škola.

  • Ići ćemo na način da projekat bude što efikasniji, ne da bude tek toliko formalno proveden u smislu da obuhvati što veći broj škola, a da mi to djelimično uradimo. Nego barem da kapacitiramo dovoljan broj škola u kojima bi se u potpunosti provela aktivnost – govori Izet Numanović, v.d. direktora Pedagoškog zavoda TK-a.

Kladionice bi od srednjih škola trebale biti udaljene najmanje stotinu metara. U praksi, na pojedinim mjestima ni tih stotinu metara nije ispoštovano, a i tamo gdje jeste, upitno je da li ta udaljenost donosi ikakve rezultate. Kladionice su pune, bez obzira na to gdje se u gradu nalazile, a na sistemskom rješenju se ne radi. Osim novca, građani u kladionicama ostavljaju i svoje vrijeme gradeći tako ovisnost o kockanju koju je izuzetno teško izliječiti.

(E.F. / FTV)

The post VRLO ZABRINJAVAJUĆI TREND: GRAĐANI FBIH PROŠLE GODINE U KLADIONICE UPLATILI OKO DVIJE MILIJARDE MARAKA first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?