Rekordne cijene zlata, predviđa se daljnji rast

Rekordne cijene zlata, predviđa se daljnji rast

Link na izvornu vijest

Cijene zlata su na putu da dosegnu nove najviše razine sljedeće godine i mogle bi ostati iznad razine od 2.000 dolara, rekli su analitičari, navodeći geopolitičku nesigurnost, vjerojatno slabiji američki dolar i moguća smanjenja kamatnih stopa.

Cijene žutog metala rasle su dva uzastopna mjeseca s izraelsko – palestinskim sukobom koji je potaknuo potražnju za sigurnom imovinom, dok su očekivanja smanjenja kamatnih stopa pružila dodatnu podršku. Zlato obično ima dobre rezultate tijekom razdoblja ekonomske i geopolitičke nesigurnosti zbog svog statusa pouzdane pohrane vrijednosti.

Očekivano povlačenje i USD-a i kamatnih stopa tijekom 2024. ključni su pozitivni pokretači za zlato, rekao je za CNBC voditelj tržišne strategije UOB-a, Globalna ekonomija i istraživanje tržišta, Heng Koon How. Procijenio je da bi cijene zlata mogle doseći i do 2.200 dolara do kraja 2024. godine.

Promptne cijene zlata porasle su u ponedjeljak na novi rekord od 2.110,8 dolara po unci prije nego što su posustale. Trenutno se trguje po 2.084,59 USD.

U petak je zlato dotaknulo 2.075,09 dolara nadmašivši dragocjeni unutardnevni rekord od 2.072,5 dolara od 7. kolovoza 2020., prema podacima LSEG-a.

Bart Melek, voditelj robnih strategija u TD Securities, očekuje da će cijene zlata u drugom tromjesečju 2024. u prosjeku iznositi 2.100 USD, pri čemu će snažne kupnje središnje banke djelovati kao ključni katalizator u povećanju cijena.

Prema nedavnom istraživanju Svjetskog vijeća za zlato, 24 posto svih središnjih banaka namjerava povećati svoje zlatne rezerve u sljedećih 12 mjeseci, budući da su sve više pesimistični u pogledu američkog dolara kao rezervne imovine.

To znači potencijalno veću potražnju službenog sektora u godinama koje dolaze, rekao je Melek, prenosi SEEbiz.

Mogući zaokret politike od strane Fed-a 2024. također bi mogao biti argument, dodao je.

Niže kamatne stope imaju tendenciju da oslabe dolar, a mekši dolar čini zlato jeftinijim za međunarodne kupce i tako povećava potražnju.

Objava Rekordne cijene zlata, predviđa se daljnji rast pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?