ZAKLJUČCI IZ BRISELA: NIVO USKLAĐENOSTI S KRITERIJIMA MOŽE BITI POSTIGNUT DO KRAJA GODINE

ZAKLJUČCI IZ BRISELA: NIVO USKLAĐENOSTI S KRITERIJIMA MOŽE BITI POSTIGNUT DO KRAJA GODINE

Link na izvornu vijest

ZAKLJUČCI IZ BRISELA: NIVO USKLAĐENOSTI S KRITERIJIMA MOŽE BITI POSTIGNUT DO KRAJA GODINE

Dogovoreno je to nakon foruma kojeg su organizirali i supredsjedavali Evropska komisija, koju predstavlja povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, koje predstavlja predsjedavajuća Borjana Krišto, saznaje Fena.

Kako se navodi navodi u usaglašenom dokumentu u koji je Fena imala uvid, učesnici su svjesni političke prilike date preporukom Evropske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju EU, kao i potrebe provedbe daljnjih reformi u Bosni i Hercegovini.

S ciljem pružanja podrške naporima koje BiH poduzima na svom evropskom putu, učesnici foruma analizirali su napredak Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na ključne prioritete i korake opisane u preporuci o dodjeli kandidatskog statusa te pozvali na hitno okončanje još neprovedenih ustavnih reformi i reformi izbornog zakonodavstva.

Evropska komisija izvijestit će Vijeće ministara BiH o napretku najkasnije u martu 2024. godine, dok će treći forum biti sazvan za šest mjeseci.

Nakon prvog foruma održanog u maju u Sarajevu, učesnici su se ponovo sastali radi nastavka praćenja provedbe koraka opisanih u preporuci Evropske komisije iz 2022. godine i radi izvještavanja o daljnjem napretku na terenu.

Forumu su još prisustvovali i zamjenici predsjedavajuće Vijeća ministara, članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući klubova zastupnika, premijeri Federacije Bosne i Hercegovine i RS-a, premijeri deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Podsjetimo, Evropska komisija je u oktobru 2023. godine dala preporuku za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o pristupanju EU nakon postizanja potrebnog stepena usklađenosti s kriterijima za članstvo.

(Fena)

The post ZAKLJUČCI IZ BRISELA: NIVO USKLAĐENOSTI S KRITERIJIMA MOŽE BITI POSTIGNUT DO KRAJA GODINE first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?