Banke nastavljaju sa pooštravanjem uslova kreditiranja

Banke nastavljaju sa pooštravanjem uslova kreditiranja

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CIJIE) će nastaviti sa pooštravanje na strani ponude kredita u regionu, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Evropska investiciona banka (EIB).

 

Banke nastavljaju sa pooštravanjem uslova kreditiranja

FOTO:Pixabay

„Mada se raskorak između ponude i potražnje smanjio u odnosu na prethodni period, ponuda kredita je i dalje ograničena u Srbiji, Albaniji, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji, kao i Bosni i Hercegovini. Potražnja za kreditima ostala je stabilna, a očekuje se i manji rast. Negativan doprinos tom trendu dale su fiksne investicije i bankarske usluge za stanovništvo, naročito segment stambenih kredita, ali se u narednom periodu očekuje njihov oporavak “, saopšteno je iz EIB-a.

Napomenuli su da se suprotno ranijim negativnim očekivanjima, kvalitet kredita u prethodnih šest meseci poboljšao.

„Međutim, imajući u vidu sporiji ekonomski rast i više kamatne stope, banke u narednom periodu očekuju porast problematičnih kredita “, navedeno je u saopštenju.

Potpredsjednik EIB Kirijakos Kakouris je rekao da rezultati istraživanja ukazuju da ograničavanje ponude kredita koje je počelo 2022. godine zbog rata u Ukrajini, inflacije, visokih kamatnih stopa i usporavanja privrednog rasta i dalje traje.

Pooštravanje uslova kreditiranja pogađa sve poslovne segmente, naročito mala i srednja preduzeća“, kazao je on.

Glavni ekonomista EIB-a Debora Revoltela je dodala da je ovo istraživanje ključni alat za praćenje kretanja u bankarskom sektoru, kao i faktora koji utiču na kreditne standarde i uslove u regionu.

Ono nam omogućuje da razumijemo izazove sa kojima se banke suočavaju i pruža nam dragocijen uvid u finansijske potrebe preduzeća i domaćinstava. Rezultati koje smo dobili doprinijeće efikasnijem donošenju odluka i definisanju odgovarajućih politika”, precizirala je ona.

Чланак Banke nastavljaju sa pooštravanjem uslova kreditiranja се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?