Sud u Ateni odlučio: Još 10 BBB-ovaca izlazi na slobodu

Sud u Ateni odlučio: Još 10 BBB-ovaca izlazi na slobodu

Link na izvornu vijest

Dio navijača koji su već četiri mjeseca u Grčkoj uskoro bi mogao na slobodu. Grčki mediji javljaju da je sud odobrio zahtjeva za 10-ak BBB-a

Sud u Ateni prihvatio ukida istražni zatvor za BBB-ovce
Od 95 podnesenih zahtjeva, sud je zasad prihvatio njih 20-ak
prije izlaska, Boysi moraju platiti oko 1000 eura jamčevine

15:41 Još deset hrvatskih navijača dobilo je odluku od puštanja na slobodu, čime ih sada ukupno trideset uskoro izlazi zatvora, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

10:47 “Prvih deset ili 20 bi moglo na slobodu u ponedjeljak najranije. Za ostale se nadamo da će biti nakon toga”, rekao je odvjetnik Kaimenakis.

10:00 Dio pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boysa, koji su nakon obračuna s navijačima AEK-a ‘razbacani’ po zatvorima diljem Grčke, uskoro će izaći na slobodu. Kako je potvrdio njihov odvjetnik Athanasios Kaimenakis, doneseno je rješenje da se prihvaćaju njihovi zahtjevi za ukidanje istražnog zatvora, a na slobodu će nakon što uplate jamstvo.

Grčki medij news247 javlja da je podneseno ukupno 95 zahtjeva za puštanjem na slobodu, a da je grčko pravosuđe odlučilo prihvatiti 20 zahtjeva i zamijeniti pritvor sljedećim odredbama: zabrana ulaska u Grčku radi praćenja sportskih događaja i plaćanje novčane jamčevine od 1000 eura po optuženiku.

9:30 Podsjetimo, 102 državljanina Hrvatske smješteno je u istražne zatvore diljem Grčke, a ondje se nalaze već gotovo četiri mjeseca, nakon što su u kolovozu sudjelovali u tučnjavi s navijačima AEK-a, kada je život izgubio Michalis Katsouris.

Prethodna tri dana navijači Dinama davali su iskaze na atenskom sudu, a i dalje je najteža optužba protiv njih udruživanje u zločinačku organizaciju. Za ubojstvo 29-godišnjeg Michalisa tužiteljstvo tereti nepoznatog počinitelja, a odbačene su optužbe da su ga ubili Boysi, kao i jedan od dosad četiri uhićena navijača AEK-a koji se dovodio u vezu s njegovom smrću te je na nožu, uz Michalisov, pronađen i njegov DNK. On se, kako doznaje Večernji list, branio tvrdnjama da nema nikakve veze s tim, da je Michalisa poznavao, da ga nikada ne bi ubio i da ga nije slučajno zarezao nožem.

Kako doznajemo, većina Boysa branila se iskazima da su zapravo došli na utakmicu Panathinaikosa i Marseillea za koje su ih čekale ulaznice do kojih nisu mogli doći jer su napadnuti ispred stadiona AEK-a. Postavlja se logično pitanje što su tamo radili dva dana prije utakmice na koju su navodno došli, i to u automobila u kojima su pronađene palice i baklje, a obrana na to svodi se na tvrdnje da su stigli podržati Dinamo na treningu noć prije utakmice, a palice su nosili jer su prolazili kroz opasne zemlje poput Srbije i Albanije.

Ranije smo objavili i dio prvih iskaza koje su neki od Boysa dali u kolovozu nakon uhićenja.

  • U Grčku smo došli organizirano. Sve je dogovoreno u Zagrebu, a komunikacija je išla preko aplikacija. Granice smo prošli normalno, nije bilo nikakvih problema. Sa sobom nismo imali nikakva oružja, niti smo u Atenu došli s namjerom nekoga ubiti – izjavio je jedan od njih.

Pred sucem istrage svi su posljednja tri dana poricali optužbe koje im se stavljaju na teret, neki su govorili kako su napadnuti te da su samo pokušali pobjeći od kaosa, a u Atenu su došli podržati Dinamo prije utakmice…

Najbolja opcija za BBB-e jest, ako im se ne dokaže 12 kaznenih djela za koja ih terete, a što će prema izvorima obrane biti jako teško, da optužba bude svedena na kazneno djelo tučnjave sa smrtnom posljedicom, za što su kazne puno blaže od maksimalnih 15 godina zatvora, koje mogu dobiti za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Optužbe koje se stavljaju na teret BBB-ima:

  1. Zločinačka organizacija: kazna zatvora od 5 do 10 godina i novčana kazna.
  2. Eksplozija (izazivanje opasnosti za ljude: kazna zatvora od 5 godina do 10 godina, a budući da se dogodila na sportskom događaju, može dosegnuti najviše 15 godina.
  3. Opskrba i posjedovanje eksploziva u sportskim objektima: kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina i novčana kazna.
  4. Nasilje na sportskim događajima: zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina i novčana kazna.
  5. Opasna tjelesna ozljeda u okruženju sportskih priredbi: kazna zatvora od 10 dana do 3 godine, a zbog toga što se dogodila na mjestu priredbe, može dosegnuti najviše 5 godina.
  6. Narušavanje javnog reda i mira: zatvor 10 dana do 3 godine i novčana kazna, a zbog toga što se dogodilo u prostoru za sportska događanja, može dosegnuti najviše 5 godina.
  7. Oštećenje tuđe stvari: kazna zatvora od godine do 5 godina.
  8. Nezakonito nošenje oružja: zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina i novčana kazna od najmanje 600 eura.
  9. Posjedovanje vatrenog oružja: kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.
  10. Posjedovanje i korištenje baklji: kazna zatvora od 10 dana do 1 godine.
  11. Izazivanje požara: kazna zatvora od 10 dana do 5 godina.
  12. Urota: kazna zatvora od 10 dana do 3 godine ili novčana kazna, a budući da se dogodila na sportskom terenu, može dosegnuti najviše 5 godina.

Objava Sud u Ateni odlučio: Još 10 BBB-ovaca izlazi na slobodu pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?