BiH bi mogla brzo ostati bez osobnih, vozačkih, putovnica

BiH bi mogla brzo ostati bez osobnih, vozačkih, putovnica

Link na izvornu vijest

U petak je u Hercegovini, ali i šire, odjeknula vijest kako su u Gradu Mostaru pri kraju zalihe izvoda iz matične knjige rođenih. Služba za opću upravu i gradska područja Grada Mostara obavijestila je građane i korisnike usluga Centra za usluge građanima, područnih i mjesnih ureda da je Mostar na samom kraju zaliha izvoda iz matične knjige rođenih, piše Večernji list BiH.

Prijelazno rješenje

  • Grad Mostar izvode iz matičnih knjiga nabavlja od Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH koje je nadležno za njihovo izdavanje i provođenje natječajne procedure za njihovu nabavu. Zbog nemogućnosti Grada Mostara da izvrši nabavu izvoda do osiguravanja navedenih obrazaca od FMUP-a, predlažemo prijelazno rješenje kako bismo ublažili navedeni problem, a stranke mogle ostvariti svoja prava u postupcima za koje je potreban izvod iz matične knjige rođenih. Izvod iz matične knjige rođenih je trajni dokument pa predlažemo da osobe koje ga već posjeduju naprave njegovu presliku i ovjere je te predaju prema svojim potrebama, a da original zadrže kod sebe. Osobe koje ne posjeduju izvod iz matične knjige rođenih, a potreban im je u svrhu ostvarivanja određenih prava, mogu zatražiti i dobiti potvrdu o podacima iz matične knjige rođenih, sa svim podacima koje sadrži izvod iz matične knjige rođenih i isto ima snagu javne isprave. Molimo državna tijela, škole, visokoškolske i druge ustanove koje imaju namjeru raspisivati natječaje, oglase, pozive i sl. da uzmu u obzir trenutačnu situaciju u vezi s nedostatkom obrazaca izvoda iz matične knjige rođenih, da ih potencijalni kandidati neće moći dobiti na prijamnim šalterima Grada Mostara, ali da Grad Mostar može u te svrhe izdati potvrdu o podacima iz matične knjige rođenih – stoji u priopćenju iz Grada Mostara u kojem se građane moli za razumijevanje. Slična situacija s nestašicom izvoda iz matične knjige rođenih u Mostaru dogodila se i u lipnju, i to baš u vrijeme upisa u škole. Po svemu sudeći, problem neće biti samo rodni listovi i samo u Mostaru. Naime, problem bi mogao postati izdavanje svih osobnih dokumenata u BiH. Naime, iz Agencije za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH poručili su u pisanom aktu Parlamentarnoj skupštini BiH da im je ugrožen rad, doznaje fokus.ba.

Naime, ova agencija, bez čijeg bi se funkcioniranja urušio i sustav izdavanja osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i drugih identifikacijskih dokumenata građanima, zatim vođenje evidencija i razmjena podataka među nizom institucija, kako su naveli, ostala je bez značajnih sredstava, za što treba kriviti Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo financija i riznice BiH. Dalje navode da im je određena iznimno niska gornja granica rashoda u iznosu od 38,5 milijuna KM te da ne postoji mogućnost da se sredstva rasporede na način na koji bi joj bilo osigurao kontinuirano i učinkovito poslovanje. – Potrebe građana u budućnosti dovedene su u pitanje, kao i izmirenje obveze prema dobavljačima jer je Agencija ovako niskom gornjom granicom raspoloživih sredstava bila prinuđena količine identifikacijskih dokumenata, osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i sl. smanjiti ispod ugovorenih i planiranih količina za razdoblje iduće godine – navodi se u aktu IDDEEA-e. Također, ističu da im je postojeća oprema već zastarjela jer se godinama ne provode kapitalne nabave. Posebno je, kažu, dotrajala oprema u Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata. Rizik prestanka njegova rada, ističu, ogroman je i izvjestan.

Objava BiH bi mogla brzo ostati bez osobnih, vozačkih, putovnica pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?