Učenje i školske ocjene – odgovornost učenika, roditelja ili nastavnika?

Učenje i školske ocjene – odgovornost učenika, roditelja ili nastavnika?

Link na izvornu vijest

Često čujemo rasprave na temu tko je zaslužan za uspjeh u učenju i tko je kriv za neuspjeh. Djeca, nastavnici ili roditelji? Čija očekivanja dijete u školi treba ispuniti: vlastita, roditeljska ili od nastavnika?

U nižem školskom uzrastu djece dok se još nisu emancipirali u području učenja odgovornost treba biti podijeljena između učenika, školskog sustava, nastavnika i roditelja.  Nakon toga, roditelji trebaju postupno, u skladu s uzrastom djeteta, prepuštati odgovornost za školu djetetu. 

Prema znanstvenim istraživanjima, razdoblje do šeste godine je optimalno vrijeme za poticanje temeljnih sposobnosti učenja. Djeca se rađaju s urođenom gladi za učenjem koja ostaje jaka, osim ako je odrasli ne pasiviziraju. Budući da djeca uče po modelu, najčešće modeliraju kako svjesno tako i nesvjesno roditelja – upravo su odrasli ti koji imaju zadatak da kod djece razvijaju osjećaj odgovornosti za vlastito učenje, i to pokažu svojim primjerom. Na odraslim osobama je zadatak potaknuti djecu da žele, znaju i mogu učiti. Ulaganje truda i redovito učenje ključni su čimbenici kvalitetnog i uspješnog učenja.  

Roditelji su djetetovi prvi i najvažniji učitelji, i imaju najveći utjecaj na djetetov život.  Jedno od osnovnih roditeljskh nastavnih pomagala jest ispravna disciplina poučavanja djece. Prava disciplina može pomoći djetetu da razvije inteligenciju i društvene vještine koje će mu biti od koristi cijeli život. Da bi dijete bilo sposobno dobro učiti u bilo kojoj dobi, mora biti na razini emocionalne zrelosti svojstvene toj dobi. 

Stoga je od iznimne važnosti potrebno voditi računa o djetetovim razvojnim i emocionalnim potrebama i ne biti usmjeren na zadovoljavanje vlastitih potreba kroz svoju djecu. Roditelji su često skloni zaboraviti da dijete ide u školu zbog sebe. Poželjno je da roditelji motivirajuće razgovaraju s djecom o njihovim interesima a ne da djeca misle da trebaju učiti samo zbog roditelja. Djeca kada osjete roditeljsko poštivanje i ohrabrenje postižu bolje rezultate. Djeci su potrebni roditelji kojima se mogu povjeriti a da pri tome znaju da neće doživjeti osudu. Jako je važno da roditelji znaju usmjeriti djecu na ono za što imaju sklonosti i sposobnosti i da potaknu djecu da ostvare svoje potencijale bez pritisaka i prisile. Važna je realnost roditelja. Ukoliko ocjene nisu onakve kakve želite da budu, uvijek postoji nešto u čemu je dijete sjajno i to je jako važno pohvaliti. Potrebno je pohvaliti trud, ne savršenstvo. Pohvala djeluje motivirajuće za daljnje aktivnosti. Uvijek je dobra kreativna aktivnost koju možete isprobati s djecom: Staklenka ohrabrenja u koju ćete i vi i vaše dijete ubacivati papiriće s pohvalama i redovno ih zajedno čitati. Pogreške koje se i dogode tijekom školovanja su prilika za učenje. 

Istraživanja dosljedno pokazuju da uključenost roditelja u obrazovanje pomaže napredovanju djece u školi. Međutim, često se dogodi da pojedini roditelji idu u krajnost kako bi djeci osigurali akademski uspjeh i pretjeruju u nastojanju da pomognu djeci postići uspjeh. Često se djeca drugačije ponašanju u školi nego kod kuće i obrnuto, zbog čega je potrebna stalna kvalitetna  suradnja roditelja i škole (nastavnika i razrednika).  To značajno doprinosi boljem dječjem uspjehu, samopouzdanju,  postignuću i cjelokupnom socioemocionalnom razvoju.  Djeca ne vole besmisleno učenje. Prema stručnoj literaturi, izvor frustracija prema učenju i izvor školskog nezadovoljstva jest što djeca nesvjesno osjećaju da učenje napamet nema smisla i ne omogućuje im da se razvijaju kao misaoni pojedinci. Kada djeca nauče učiti na način da razumiju, analiziraju i stvaraju, njihovo se zadovoljstvo samima sobom povećava, a učenje postaje pozitivnije iskustvo.

Iako roditelji i nastavnici imaju različite uloge, trebali bi dijeliti zajednički cilj: sretna, zdrava i zadovoljna djeca, koja vole ići u školu u kojoj se osjećaju sigurno, a nije im jedini cilj ”jurenje” dobrih ocjena, jer je škola ipak puno više od toga. 

Za dodatnu podršku i pomoć, budite slobodni javiti se na mail: [email protected] ili kontakt broj 063 466 423. 

Sva Vaša pitanja za kolumnu možete poslati na mail [email protected]. Čitamo se i pratimo do sljedeće kolumne.  

Doris Vlašić, mag.psych.,edu.dječje i adolescentne integrativne psihoterapije

 

The post Učenje i školske ocjene – odgovornost učenika, roditelja ili nastavnika? appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?