Ovo trebate znati prije nego što kupite Božićnu zvijezdu

Ovo trebate znati prije nego što kupite Božićnu zvijezdu

Link na izvornu vijest

Božićna zvijezda ili Poinsetija Euphorbia pulcherrima vodi porijeklo iz Meksika odakle je prvo prenesena u Sjevernu Ameriku, Europu, a zatim cijeli svijet. Vrlo je popularna ukrasna biljka u zimskom periodu.

Cvjeta od sredine studenog do kraja siječnja. Vršni listovi mogu biti različito obojeni, dok su pravi cvjetovi žuti, maleni, neugledni i nalaze se u središtu lisne rozete.

Postoji preko 100 varijeteta različite boje vršnih listova: crveni, bijeli, žuti, rozi, prošarani.

Deset savjeta za kupovinu:
-Ne kupujte ih zamotane u celofan. Također, nisu poželjne biljke koje stoje pored ulaznih vrata u trgovini. Ova vrsta nije navikla na nagle promjene temperature, a posebno na hladan zrak čija je temperatura ispod 12ºC. U oba slučaja će brzo doći do odbacivanja listova.
-Prilikom kupovine provjerite supstrat. Ne smije biti suviše mokar ili suh, jer je to znak loše brige i biljka je izložena stresu.
-Pregledajte listove. Na njima ne smije biti simptoma bolesti ili prisustva štetnika. Najčešće se na njima mogu pronaći bijele mušice u pazušcima. Zbog toga dobro pregledajte osnove listova. Mušice sisaju biljno tkivo i tako iscrpljuju biljku.
-Pregledajte cvjetove u središtu lisne rozete. Oni trebaju imati lijepu žutu boju, a najbolje je da pupoljci nisu otvoreni. To je znak da se biljka nalazi u prvoj trećini faze cvjetanja.
-Obratite pažnju ima li na listovima peludnog praha, poput žutog brašna. U slučaju da to primijetite trebate znati da su takve biljke pri kraju perioda cvjetanja i da će vrlo brzo ući u period mirovanja. U centralnom dijelu su otvoreni cvjetovi.
-Grm treba biti dobro razvijen i dva puta veći od posude.
-Pregledajte stabljike. Veći broj ukazuje na kompaktnost grma.
-Ne kupujte biljke sa slomljenim listovima i stabljikama te previše žutih donjih listova. Žuti listovi u osnovi biljke su normalna pojava, ali što ih je više to ukazuju da je biljka izložena stresnim uvjetima i da ima probleme.
-Kada je kupite, umotajte posudu s biljkom u papir ili je stavite u kartonsku kutiju, na putu do kuće. Tako ćete ju zaštititi od niže temperature i hladnog vjetra, jer je vrlo osjetljiva i lako izmrzne. Kada je temperatura ispod 15ºC neophodna joj je zaštita i da ju što prije transportirate.

-Ne dvojite hoćete li ju kupiti ili ne, lako se održavaju, a zaista su dekorativne.

Agroklub.com

The post Ovo trebate znati prije nego što kupite Božićnu zvijezdu appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?