Milanović razgovarao s organizatorima i sudionicima konvoja koji je spasio opkoljene Hrvate Lašvanske doline

Milanović razgovarao s organizatorima i sudionicima konvoja koji je spasio opkoljene Hrvate Lašvanske doline

Link na izvornu vijest

O organizaciji i značaju konvoja na sastanku u Uredu predsjednika RH govorili su prvi predsjednik akcije ‘‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu‘‘ Miro Jakovljević, zapovjednik konvoja Herman Vukušić, pomoćnik zapovjednika Ante Čičin Karlov, kao i sudionici konvoja Milka Granić Husić i Davorin Višnjić, ujedno i fotoreporter Večernjeg lista, priopćili su iz Ureda hrvatskog predsjednika.

Na sastanku su bili i izdavač knjige ‘‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu‘‘ Josip Jurčević te predsjednik karitativnog društva ‘‘Kruh sv. Ante‘‘ i gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ilije u Zagrebu fra Marinko Baotić.

Prema riječima sudionika, u hrvatskoj javnosti se danas nedovoljno zna i govori o važnosti konvoja ‘‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu‘‘ koji je zapravo bio početak organizirane humanitarne pomoći i podrške Hrvatima u BiH.

‘‘Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu‘‘ bio je humanitarni konvoj koji je u prosincu 1993. godine donio spas za oko 70 tisuća Hrvata Lašvanske doline u Bosni i Hercegovini, a koji su tada živjeli u potpunom okruženju i blokadi.

Stanovništvu Lašvanske doline prijetila je glad, a najveći problem bio je nedostatak lijekova, opreme i medicinskog osoblja u bolnici u Novoj Biloj koja je ostala kao jedina bolnica za Hrvate na području općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Konvojem koji je krenuo 10. prosinca iz Zagreba i u kojemu je bilo 99 šlepera, u bolnicu u Novoj Biloj dopremljeni su lijekovi, medicinska oprema, hrana i brojne druge potrepštine. S konvojem je došlo i medicinsko osoblje koje je pomoglo liječnicima u Novoj biloj u skrbi za ranjene i bolesne, a konvoj su pratili i humanitarci, franjevci, javne osobe, novinari. Dolaskom konvoja „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“ probijena je blokada, a javnost je dobila informacije o stradanju i teškom položaju Hrvata Lašvanske doline.

Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, organiziran je pod pokroviteljstvom tadašnjeg hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, u njemu je sudjelovalo 143 ljudi, a put do Nove Bile trajao je 14 dana. 

Osim što je probio potpunu osmomjesečnu blokadu Hrvata u Lašvanskoj dolini i donio im spas u hrani i lijekovima, humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” ohrabrio je Hrvate u Srednjoj Bosni i vratio im vjeru da nisu sami, navodi se u priopćenju Ureda hrvatskog predsjednika.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?