Foto/ Video / Audio: Svečano otvoren Posjetiteljski  i Arheo centar Gračine

Foto/ Video / Audio: Svečano otvoren Posjetiteljski i Arheo centar Gračine

Link na izvornu vijest

Danas je u Ljubuškom održana svečana ceremonija otvaranja Posjetiteljskog i Arheo centra Gračine.
Posjetiteljski i Arheo centar presjecanjem vrpce otvorili su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović uz pratnju gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića i ministra financija i potpredsjednika Vlade F BiH Tonija Kraljevića.
Centar je, uz prigodnu molitvu, blagoslovio gvardijan humačkog samostana i župnik župe sv. Ante Padovanskog na Humcu fra Dario Dodig. Uslijedio je obilazak Posjetiteljskog i Arheo centra uz pratnju arheologa Mirka Rašića. Arheolog Rašić, je u prostoru Posjetiteljskog i Arheo centra ukratko predstavio Antički lokalitet Gračine, te sam Centar i sadržaj istog. Ujedno je održano i predstavljanje Programa Interreg-A Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027 od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske koje je održao ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić sa suradnicima.

Inače, izgradnja Posjetiteljskog i Arheo centra Gračine, koji je financiran kroz projekt HeritageREVIVED u okviru Interreg programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, investicija je od iznimnog značaja za Grad Ljubuški. Riječ je o prvom in situ (na licu mjesta) posjetiteljskom centru na ovom području, koji je smješten na lokalitetu Gračine. U znanstvenoj literaturi poznatiji pod nazivom rimski vojni logor Bigeste izgradnjom Posjetiteljskog i Arheo centra Gračine dobio je posebnu vrijednost, a uz posjete, u istom će se vršiti sustavna obrada, digitalizacijom očuvanjem i prezentacijom pokretnog arheološkog materijala, kojim ovaj dio Hercegovine obiluje.

O izuzetnoj važnosti ovog Centra i samog projekta najbolje svjedoči i popis uzvanika i gostiju koji su nazočili ovoj svečanosti:

  • Ministar financija i Potpredsjednik Vlade FBiH Toni Kraljević
  • Predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović
  • Direktor JU Razvoje agencije ŽZH HERAG – Radoslav Luburić sa suradnicima
  • Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH Ivan Sabolić
  • Državni tajnik Domagoj Mikulić
  • Načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije Mislav Kovač
  • Ravnatelj uprave za regionalni razvoj Ivan Bota
  • Gvardijan Fra Dario Dodig
    Predsjednici više županijskih skupština i vlada sa suradnicima, te načelnici i gradonačelnici brojnih prijateljskih općina i gradova.

Na početku ceremonije otvaranja Centra, voditeljica Bjanka Medić je pozdravila ugledne goste i posjetitelje te je u nekoliko rečenica predstavila Posjetiteljski i Arheo centar Gračine. O Posjetiteljskom i Arheo centru Gračine, te Programu Interreg-A Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027., govorili su: Ravnatelj JU Razvojne Agencije ŽZH – HERAG Radoslav Luburić , Gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić, Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, Ministar financija i potpredsjednik Vlade Federacije BiH Toni Kraljević

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić istaknuo je da je Posjetiteljski i Arheo centar Gračine uistinu jedan izvanredan primjer toga što europski fondovi i Interreg projekt prekogranične suradnje mogu donijeti lokalnoj zajednici, u ovom konkretnom slučaju gradu Ljubuškom. To je, kako je rekao, s jedne strane očuvanje kulturne baštine, vrijednih kulturnih nalazišta, a s druge strane povećanje atraktivnosti utemeljene upravo na toj baštini. Dodao je da se to pokazalo izvanrednim i na primjerima hrvatskih gradova. Naglasio je da s Interreg projektom nastavljaju i dalje i kako je RH povećala izdvajanje sredstava za te projekte, te da se očekuje još puno ovakvih i sličnih projekata upravo kroz uključivanje lokalnih zajednica posebice onih prekograničnih. Izrazio je uvjerenje da će te zajednice u jednom prekograničnom partnerstvu BiH, RH i CG nastaviti razvijati ovakve projekte koji se temelje na kulturi, prirodnoj baštini, ulaganju u zdravstvo, poduzetništvo i druge vidove javne infrastrukture

Gradonačelnik Markotić se zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli realizaciji ovoga projekta.
Naglasio je da je grad Ljubuški u ovom projektu sudjelovao skupa s partnerima – gradom Solinom i Županijskom upravom za ceste SDŽ, a da su HERAG i grad Ulcinj bili nositelji projekta. Ukupna vrijednost projekta je bila oko dva milijuna eura koji su implementirani u tri lokalne zajednice – Solin, Ulcinj i Ljubuški.
„Mi smo pored ovog posjetiteljskog i arheo centra radili na obnovi naše tvrđave Herceg Stjepan gdje smo završili središnju i branič kulu i nećemo stati na ovome. Skupa s našim partnerima, gradom Benkovcem iz RH i Herceg Novim iz CG prijavili smo se na novi natječaj gdje planiramo nastaviti radove na našoj tvrđavi herceg Stjepana a ovaj posjetiteljski i arheo centar bit će jedan biser u našoj turističkoj ponudi. Kao što smo mogli danas vidjeti, Ljubuški je od rimskih vremena bio poveznica, u to vrijeme povezivao je Naronu i Salonu, nastavilo se to i u srednjem vijeku pa do današnjih dana. Tako danas imamo što pokazati svim turistima koji dolaze ovdje i radit ćemo na tome da to još više približimo našim ljudima ali i svim gostima koji dolaze u našu prekrasnu Hercegovinu. Tako će moći vidjeti da smo mi dio zapadnog svijeta već više od dvije tisuće godina, da znamo gdje pripadamo i znamo gdje idemo, a to je Europska unija i da je to naša budućnost“, kazao je Markotić.

Dr. Dragan Čović zahvalio se Erliću kao predstavniku Vlade RH, kao i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću s kojima već sedam – osam godina, kako je kazao, rade na zajedničkim projektima.
„Ono što danas Vlada RH radi zajedno s nama je otvaranje europskog puta, europske perspektive i to ubrzani europski put i europska perspektiva bez obzira na našu neorganiziranost na našu nesavršenost unutar BiH. Najznačajniji dio ovoga svega je resorno ministarstvo koje predvodi ministar Erlić. Ono nas obučava, educira i priprema za ono vrijeme kada ćemo biti članica EU, tako da možemo svake godine očekivati suradnju na novim projektima i otvarati sebe za potpuno nove projekte, možemo svjedočiti što je naša kultura, baština, ono što možemo podariti kao naše bogatstvo i EU kao takvoj”, kazao je, među ostalim, Čović.

Prije same ceremonije upriličen je obilazak Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog i Arheološkog muzeja na Humcu u kojem su, uz ostale, sudjelovali:

  • domaćin gvardijan fra Dario Dodig
  • gradonačelnik grada Ljubuškog Vedran Markotić
  • ministar regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi RH Šime Erlić sa suradnicima
  • predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović
  • ministar financija i Potpredsjednik Vlade FBiH Toni Kraljević

Nakon otvaranja posjetiteljskog centra program je nastavljen u hotelu Bigeste.
Uvodni govor održao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić
Ravnatelj JU Razvoje agencije ŽZH – HERAG Radoslav Luburić održao je prezentaciju na temu Uspješna realizacija projekata prekogranične suradnje u programskom razdoblju 2014.-2020..
Načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije Mislav Kovač predstavio je Interreg-A program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, te Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu
Prezentaciju Razmjena znanja i dobrih praksi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održali su Mislav Kovač i ravnatelj uprave za regionalni razvoj Ivan Bota.

Poslušajte što su u prigodi otvaranja Centra, na konferenciji za medije kazali, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić, predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Gordana Ilić / Drago Vukojević / Radio Ljubuški

Objava Foto/ Video / Audio: Svečano otvoren Posjetiteljski i Arheo centar Gračine pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?