BiH najavljuje ubrzanje rješavanja pitanja granice s Hrvatskom

BiH najavljuje ubrzanje rješavanja pitanja granice s Hrvatskom

Link na izvornu vijest

Državno povjerenstvo za granicu Bosne i Hercegovine u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH obnovit će kontakt s partnerima iz Republike Hrvatske i nastaviti suradnju na dinamiziranju procesa ratifikacije ugovora o granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

U okviru kontinuiranog podizanja razine kvalitete međusobnih odnosa dviju prijateljskih zemalja, BiH i Hrvatska uskoro bi mogle aktualizirati pitanje okončanja tematike ratifikacije ugovora o granici, piše Večernji list BiH.

Na jednoj od nedavnih sjednica Vijeće ministara BiH usvojilo je izvješće o dosadašnjim aktivnostima u vezi s razgraničenjem između BiH i RH, koje će Ministarstvo civilnih poslova dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Tehnički preduvjeti

Državno povjerenstvo za granicu Bosne i Hercegovine u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH obnovit će kontakt s partnerima iz Republike Hrvatske i nastaviti suradnju na dinamiziranju procesa ratifikacije ugovora o granici između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske (RH). Ministarstvo civilnih poslova BiH u tom će smjeru stvoriti sve tehničke preduvjete za rad Državnoga povjerenstva za granicu BiH. U izvješću, u koje je Večernji list imao uvid, podsjeća se kako je ugovor o granici između BiH i Hrvatske potpisan 30. lipnja 1999. godine s pripadajućih 86 listova karte TK 1:25000, a pritom je precizirano i kako do danas ni jedna od strana nije ratificirala spomenuti ugovor. No, aktualni trenutak, u kojemu je vidljivo intenziviranje integracijskih procesa na jugoistoku Europe, kao i snažna potreba da se BiH što prije približi Uniji, donose sa sobom i podizanje kvalitete međususjedskih odnosa, a osobito s Republikom Hrvatskom, koja je ključni saveznik Bosni i Hercegovini na njezinu putu integracija. Hrvatska igra glavnu ulogu kada je riječ o naglašavanju potrebe za što skorijim otvaranjem pregovora Europske unije i BiH, a potvrđeno je i kako će prenijeti sva svoja vrijedna iskustva jednom kada pregovori počnu. To daje za pravo na zaključak kako će dvije zemlje vrlo brzo riješiti preostale sporne stvari kada govorimo o granici. Ugovorom o granici stvorena je obveza da se na temelju identificirane i utvrđene granične crte, nanesene na topografske karte, izvrši i elaborira detaljan opis granice, koji s ugovorom o granici čini dokumentacijsku cjelinu i kao takav uputi u proceduru ratifikacije, na zakonodavna tijela obiju država. Detaljan opis granice predstavljao je zahtjevan i stručan posao koji je obavilo Mješovito stručno povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka geodetske struke dviju država. Posao na detaljnom opisu granice završen je u svibnju 2004. godine, a u preostale četiri godine obavljen je terenski obilazak granice po cijeloj dužini (1001 kilometar), izrađeni su posebni prilozi o područjima naseljenih mjesta s ucrtavanjem granične crte na geografskim podlogama veće razmjere te opisom koordinata svih lomnih točaka duž cijele granične crte.

U izvješću se navodi i kako je 2003. godine potpisan protokol o određivanju tromeđnih točaka između BiH, Hrvatske, i Srbije i Crne Gore, a nakon osamostaljenja Crne Gore prišlo se pripremama za novi protokol te je 2019. godine potpisan protokol o određivanju tromeđne točke između BiH, Crne Gore i Srbije, a u tijeku su pripreme i razgovori oko teksta protokola o utvrđivanju tromeđne točke između BiH, Hrvatske i Crne Gore.

Nastavak razgovora

Inače, tijekom 2010. godine bilo je određenih nastojanja da se pokrenu aktivnosti na graničnim pitanjima, a spomenute je godine u Zagrebu održana sjednica dvaju povjerenstava za granice. Obje su strane suglasne da treba nastaviti rad u cilju osiguranja uvjeta potrebnih za ratifikaciju ugovora o granici. Kako bi nastavili razgovore o granici, Državno povjerenstvo za granicu BiH u travnju ove godine uputilo je pismo namjere prema predstavnicima iz Hrvatske, naglašavajući potrebu nastavka rješavanja graničnih pitanja između dviju država. Vlasti u objema zemljama, a to se pokazalo u više primjera, odlučne su podignuti na višu razinu ionako odlične odnose te pritom riješiti određena otvorena pitanja, što je u interesu svih koji upravo odnos Hrvatska – BiH vide kao primjer regionalne suradnje.

The post BiH najavljuje ubrzanje rješavanja pitanja granice s Hrvatskom first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?