ČAVALIĆ O ‘ZAKLJUČAVANJU CIJENA’: NIJE RIJEČ O BORBI PROTIV INFLACIJE KAKO SE PREDSTAVLJALO

ČAVALIĆ O ‘ZAKLJUČAVANJU CIJENA’: NIJE RIJEČ O BORBI PROTIV INFLACIJE KAKO SE PREDSTAVLJALO

Link na izvornu vijest

Artikli su u pojedinim marketima jasno označeni i slikom prikazani. Svaki od marketa može sam kreirati svoju listu zaključanih proizvoda. Akcije je počela od petka.

Federalni zastupnik i ekonomista Admir Čavalić podsjetio je kako do kraja ove godine vrijedi Odluka o ograničenju marži na području FBiH.

– Vlada FBiH je konačno prepoznala da ove mjere ne daju rezultate i odustala od navedenih. O tome sam dosta pisao i drago mi je da se ipak na kraju sluša struka.

U međuvremenu je pokrenuta marketinška kampanja pod nazivom “Zaključavamo cijene”. Riječ je o klasičnoj trgovačkoj marketinškoj kampanji koja spada u domen unaprijeđenja prodaje (kao dio promotivnog miksa). Zbog toga je kao takvu – dobrovoljnu – podržavam, uz napomenu da nema veze sa inflacijom i rastom cijena, već je samo dio marketinških napora. Dakle, nema govora o nekakvoj borbi protiv inflacije, a kako se to revolucionarno predstavljalo javnosti prošle sedmice – navodi on.

Uporedio je ovaj projekat sa kampanjom iz Srbije, “parizer i majoneza”.

– Jedina razlika naravno je što ova kampanja ne obuhvata proizvode sa najnižom cijenom, već 40 nasumičnih proizvoda. Sve je paušalno, pa tako i ocjena da će ovom kampanjom potrošači uštediti “40-50 KM” (navodi iz Ministarstva). Da, možda potrošači koji su ranije kupovali malo skuplje proizvode određenih brendova, ali takvu uštedu postiže obična kataloška akcija koju marketi prave svakih 5-7 dana. Preporučujem marketima da ubuduće svaku katalošku akciju najavljuju uz konferenciju za medije Uglavnom, za svaku “zaključanu cijenu” postoji ne jedna, već par nižih cijena  -pojasnio je.

Naveo je i nekoliko primjera koji se mogu primijetiti u marketima.

– Mlijeko (2.8 posto) – Zaključana cijena 2.10 KM; druga akcijska cijena 1.95 KM; treća redovna cijena (istina, bez čepa) 2.00 KM (objavio sam ranije tvit).

– Vlažne maramice (72/1) – Zaključana cijena 1.60 KM; druga, akcijska cijena 1.60 KM; treća, redovna cijena 1.40 KM.

– Šećer (1 kg) – Zaključana cijena 1.60 KM; druga redovna cijena 1.60 KM.

– Sardina u biljnom ulju (125g) – Zaključana cijena 1.70 KM, druga redovna cijena 1.70 KM; treća redovna cijena 1.65 KM. Itd.

Pretpostavljam da je umjesto ekonomskih politika daleko lakše raditi na kataloškim akcijama – naveo je Čavalić.

(A. J.)

The post ČAVALIĆ O ‘ZAKLJUČAVANJU CIJENA’: NIJE RIJEČ O BORBI PROTIV INFLACIJE KAKO SE PREDSTAVLJALO first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?