„Cestovna mreža Mostara i cijele Hercegovine – jučer, danas, sutra“ – cestovna infrastruktura preduvjet za razvoj

„Cestovna mreža Mostara i cijele Hercegovine – jučer, danas, sutra“ – cestovna infrastruktura preduvjet za razvoj

Link na izvornu vijest

Okrugli stol “Cestovna mreža Mostara i cijele Hercegovine – jučer, danas, sutra” održan je danas u Mostaru u organizaciji Alumnija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (GF SUM) a suorganizatori su bili Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i Vlada Županije Zapadnohercegovačke.

Okruglom stolu nazočili su i dužnosnici HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je predvodio predsjednik dr. Dragan Čović, koji je u svome obraćanju dao potporu ovom ali i drugim projektima kojima je cilj unaprijediti postojeće stanje.

Profesor na Građevinskom fakultetu SUM-a Ivan Lovrić kazao je kako je cilj ovog događaja analizirati postojeće stanje i pokušati doći do ideja kako ga unaprijediti.

„Prije dvije godine imali smo okrugli stol na sličnu temu, ali je bio isključivo stručni, za razliku od današnjeg, kada smo se fokusirali i na struku i na upravljački dio kako bismo analizirali postojeće stanje, da vidimo gdje smo i u smislu planiranja, projektiranja i izvođenja, pa da onda na neki način istaknemo ključne elemente kako bi i struka i upravljanje imali nekakve ulazne informacija kako i što dalje raditi“, kazao je Lovrić.

Što se tiče prometne povezanosti Hercegovine, Lovrić smatra da se moglo i trebalo uraditi puno više.

„Cestovni promet i povezanost jako je važna kada govorimo o turizmu, ali za ovu regiju je također jako bitna i Zračna luka u Mostaru koja bi konačno trebala profunkcionirati u turističkom smislu, a u isto vrijeme to je preduvjet bilo kakvog gospodarskog razvoja. Što se tiče mosta u Počitelju, mislim da su tu mediji zakazali, uhvatili su se po stabilnost mosta nebitnog detalja umjesto da “dignu spomenik” inženjerima koji su završili Građevinski fakultet u Mostaru, koji su sposobni za puno toga i koji se tako dobro nose s ovako izazovnim problemima, tako da u smislu počiteljskog mosta vidim problem u medijima, a ne u samom mostu“, kazao je Lovrić.

Direktor Cesta Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić istaknuo je kako je Hercegovina povezanija nego što je bila prije četiri godine.

Naglasio je kako su povezanost i dobra cestovna infrastruktura preduvjet za razvoj gospodarstva, turizma i svih ostalih aspekata kvalitete življenja, kako u Hercegovini, tako i u Federaciji, odnosno Bosni i Hercegovini.

„Hercegovina, kao i svi drugi dijelovi BiH, naslijedila je infrastrukturu iz bivšeg razdoblja, ali može se reći da je povezanija u odnosu na razdoblje od prije četiri godine. Kad pričamo konkretno o magistralnim cestama, Ceste FBiH u sklopu Programa modernizacije cesta u Federaciji izgradilo je potpuno novu cestu M17.3 Neum – Stolac okvirne dužine od 36 kilometara. Također, završili smo obilaznicu u Stocu, rekonstruirali smo neke bitne objekte, poput tunela Crnaja“, kazao je Pravdić.

Na području Hercegovine, dodao je, trenutno se izvodi više projekata u nadležnosti JP Ceste FBiH.

„Tu bih prije svega naglasio južnu obilaznicu Mostara, trenutno je u fazi izgradnje tunel Novi koji košta oko 30 milijuna maraka s PDV-om, a dužina je oko 930 metara. Tunel bi trebao biti završen do studenog 2024. godine. Isto tako, preostat će nam samo oko tri kilometra do Rodoča, gradi se i sjeverna obilaznica kod Gruda, južna je davno započeta, kao i obilaznica kod Ljubuškog, radimo projektnu dokumentaciju za obilaznicu Čitluk. Znači mnogi projekti su u tijeku i Hercegovina je iz dana u dan sve povezanija, bar kada pričamo o magistralnim cestama“, kazao je Pravdić.

The post „Cestovna mreža Mostara i cijele Hercegovine – jučer, danas, sutra“ – cestovna infrastruktura preduvjet za razvoj appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?