Kovač po godinu dana radnicima ne uplaćuje doprinose

Kovač po godinu dana radnicima ne uplaćuje doprinose

Link na izvornu vijest

ŠIPOVO – Radnicima “Drvne industrije Šipovo”, odnosno preduzeća “Čajavec Company” koje je dio ove grupacije u vlasništvu načelnika opštine Milana Kovača, plate se ne isplaćuju na vrijeme, a obaveze za doprinose se ne uplaćuju ni po godinu dana, upozoravaju revizori.

Kovač po godinu dana radnicima ne uplaćuje doprinose

Foto: Capital/Ilustracija

U izvještaju za 2022. godinu koji se pojavio na Banjalučkoj berzi se navodi da je društvo plate isplaćivalo sa zakašnjenjem od dva mjeseca, dok je plaćanje poreza i doprinosa kasnilo preko 12 mjeseci sa čime su prekršena dva zakona.

Porez na dohodak se prema zakonu plaća u momentu isplate neto ličnih primanja, dok se doprinosi socijalnog osiguranja zaposlenih plaćaju u momentu isplate neto ličnih primanja, odnosno najkasnije u roku od dva mjeseca od datuma obračunatih ličnih primanja”, navode revizori.

Inače, Ministarstvo finansija Republike Srpske je sredinom 2021. godine donijelo rješenje o odgodi plaćanja poreskog duga ovom preduzeću na period od 60 mjeseci.

Dug sa kamatama je tada bio 192.608 KM, a posljednja rata po tom sporazumu bi trebala da bude plaćena u junu 2026. godine.

Međutim, po priznanju Milana Kovača, to će biti jako teško jer se preduzeće našlo u velikim finansijskim problemima u koje je upalo početkom pandemije virusa korona. Reprogram se, dodaje on, uglavnom plaća, ili se u suprotnom Poreska uprava namiruje preko računa.

Promet je u vrijeme korone pao za 50 odsto i od tada se veoma teško vratiti na tržište. Situacija u drvnoj industriji je veoma problematična, ako ovu godinu nekako i okončamo veliko je pitanje šta će biti u idućoj”, kazao je on u izjavi za CAPITAL.

On kaže da situacija na tržištu nije nimalo naivna.

“Ne vidimo izlaz, a evropsko tržište bez kojeg ne možemo disati se ne vraća”, zaključio je on.

Kovač nije jedini iz ovog sektora koji je ove godine upao u probleme.

Preduzeća biznismena Ljube Ćubića, “Nova Dipo” i “Nova DI Vrbas” tokom cijele godine su bila u skoro stalnoj blokadi zbog pada narudžbi, a sve se prelomilo preko leđa radnika koji su uglavnom radili praznih džepova.

Na ivici propasti je i kompanija “Nova Borja” iz Teslića koja je u novembru sve radnike poslala kućama i iz koje su mašine iznesene prije nekoliko sedmica.

Inspekcija je vlasniku Stojku Petkoviću naložila da isplati radnicima plate za septembar i oktobar 2023. godine. Doprinosi im nisu uplaćeni od maja 2018. godine.

CAPITAL: D. Tovilović

Чланак Kovač po godinu dana radnicima ne uplaćuje doprinose се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?