NEKI BOŽIĆ PROSLAVLJAJU PUCNJEM IZ PUŠKE DA OTJERAJU VJEŠTICE, A NEKI SE NA ROLAMA VOZE DO CRKVE

NEKI BOŽIĆ PROSLAVLJAJU PUCNJEM IZ PUŠKE DA OTJERAJU VJEŠTICE, A NEKI SE NA ROLAMA VOZE DO CRKVE

Link na izvornu vijest

NEKI BOŽIĆ PROSLAVLJAJU PUCNJEM IZ PUŠKE DA OTJERAJU VJEŠTICE, A NEKI SE NA ROLAMA VOZE DO CRKVE

Većina katolika po svijetu ima neke svoje tradicije i običaje kojih se drži tokom blagdanskog dana. Moglo bi se čak reći i da svaka porodica ima različite navike, pa kako se onda ne bi i cijeli svijet razlikovao po svojim običajima? U nekim se zemljama Božić slavi slično kao i kod nas, ali u nekima možemo vidjeti najotkačenije proslave na svijetu. Od vještica do paukova i sauna…

U Španiji, Italiji i južnoj Francuskoj za Božić skrivaju El Caganera, u prijevodu “seratora”. Riječ je o figuri koja obavlja veliku nuždu. Simbol je plodnosti zemlje i prosperiteta.

Norvežani pak vjeruju kako vještice izlaze i traže metle. Zbog toga ih skrivaju po kući, a muškarci pucaju iz puške kako bi uplašili vještice. Ukrajinci u božićno drvce skrivaju pauka i mrežu. U Venezueli na misu putuju na koturaljkama, a u Finskoj je običaj da se porodice za vrijeme Božića zagrije u sauni.

Japanci u KFC-u

I dok je u našim krajevima normalno da se za blagdana najviše kuha i jede, malobrojne porodice koje slave Božić u Japanu odlaze u lanac brze prehrane KFC i tamo imaju blagdanski ručak. Ova tradicija datira iz 70-ih.

U venecuelanskom gradiću Karakasu stanovnici od 16. do 24. decembra u ranim jutarnjim satima odlaze u crkvu, i to na rolama. Promet je zaustavljen sve do 8 sati ujutro, piše Večernji.

The post NEKI BOŽIĆ PROSLAVLJAJU PUCNJEM IZ PUŠKE DA OTJERAJU VJEŠTICE, A NEKI SE NA ROLAMA VOZE DO CRKVE first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?