Što dosad znamo o ubojici iz Praga: Još su nejasni motivi stravičnog zločina, studenti opisali kakav je bio

Što dosad znamo o ubojici iz Praga: Još su nejasni motivi stravičnog zločina, studenti opisali kakav je bio

Link na izvornu vijest

Češka je doživjela najgoru masovnu pucnjavu u povijesti kada je u četvrtak, na Filozofskom fakultetu Karlova sveučilišta u Pragu, 24-godišnji David Kozak ubio najmanje 14 ljudi i ranio njih 25. Još su uvijek nejasni motivi tog stravičnog zločina, no policija je otkrila da je 24-godišnjak prvo ubio oca, a zatim je otišao na fakultet, gdje je nastavio ubijati. 

David Kozak iz Kladenska prošle godine završio je preddiplomski studij povijesti – europskih studija te je ranije ove godine dobio nagradu Poljskog instituta u Pragu za diplomski rad o revolucionarnim događajima 1846. u Krakovu i drugim područjima koja su sada dio Poljske, piše češki Sveznam pravy.

– Bio je miran mladić, introvert. Nije mu bilo zabavno s nama – opisala ga je jedna od studentica koja je s njim maturirala.  Još jedan njegov kolega iz razreda išao je s njim u gimnaziju Malostranské prije.

– Slabo ga se sjećam, bio je godinu dana stariji, ali znam da je bio namrgođena osoba koja se ni s kim nije baš družila – rekao je.

Inače, na društvenoj mreži Telegram navodno je moguće pronaći profil s njegovim imenom. Profil je otvoren početkom prosinca, a u objavama autor navodi da će profil biti njegov dnevnik te da želi počiniti pucnjavu u školi, moguće čak i samoubojstvo. Dan kasnije dodao je da ga je inspirirala Alina Afanaskina, 14-godišnjakinja koja je početkom prosinca pucala u školi u Brjansku, u Rusiji, pri čemu su ubijene dvije osobe, a pet ih je ozlijeđeno. Na kraju je i sama počinila samoubojstvo. Međutim, prema njegovim riječima, nije ubila dovoljno ljudi, što će on pokušati popraviti.

Čak se i u sljedećem postu autor osvrnuo na Afanaskinovu – napisao je da mu je puno pomogla. Prema objavi, oduvijek je želio ubiti. Izjavio je da su masovna ubojstava bolja od serijskih ubojstava. Sljedeće objave potom opisuju njegov odnos prema svijetu, a zadnju je napisao 19. prosinca, kada navodi da ima nesnosno zujanje u ušima. 

Policija radi na mogućnosti da profil zapravo pripada ubojici, no to za sada nisu sa sigurnošću utvrdili.

– Moramo provjeriti cijeli profil i procijeniti informacije – rekao je glasnogovornik policije Martin Vondrášek. Međutim, neki stručnjaci osporavaju teoriju da bi to doista bio račun napadača. Podsjećaju, primjerice, na mogućnost Telegrama da retroaktivno uređuje postove i također ukazuju na savršen ruski jezik postova, što sugerira da je njihov autor izvorni govornik.

Objava Što dosad znamo o ubojici iz Praga: Još su nejasni motivi stravičnog zločina, studenti opisali kakav je bio pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?