Don Ante Luburić: Ne tratimo uzaludno darovano vrijeme

Don Ante Luburić: Ne tratimo uzaludno darovano vrijeme

Link na izvornu vijest

Don Ante Luburić: Ne tratimo uzaludno darovano vrijeme

Povodom jednog od najvećih kršćanskih blagdana Božića, razgovarali smo s don Antom Luburićem, župnikom župe Rođenja Blažene Djevice Marije – Katedrala Trebi-nje, biskupskim vikarom za Trebinjsko-mrkansku biskupiju, piše Dnevni avaz.

Suvremeni svijet

Božić je blagdan pomirenja i ljubavi, koja je Vaša poruka za ovaj Božić vjernicima?

– Moja prva poruka jest: Bog se rodio u ovome svijetu u liku čovjeka, odnosno kao Djetešce od Majke Marije, uz nazočnost sv. Josipa. I tada u Betlehemu, i danas diljem svijeta možemo ga vidjeti i prepoznati u svakome novorođenčetu – bjeloputu, crnoputu, žutoputu – od bilo koje majke i bilo kojega oca i na bilo kojem djeliću ovoga svijeta. Poruka može ići i u pravcu pouke da nismo slučajno u svemiru i da ne tratimo uzaludno svoje darovano vrijeme i tvorimo umijeća koja u tom slučaju slučajnosti nisu vječna, kao ni sam čovjek. Mi smo Božja bića koja se rađaju, rastu, stvaraju s Bogom, zatim koja umiru i ponovno žive u Onome tko nas je otkupio, a to je Novorođeni kralj naš Božji Sin, Isus Krist. I nitko ništa ne može stvoriti kao što Bog stvara: svijet i svjetove, čovjeka…

Božić je prije svega obiteljski blagdan, ali i dijeljenje radosti s prijateljima…

– Božić okuplja sve članove obitelji, uže i šire porodice, jer je u središtu djetešce Isus koji može i hoće osvijestiti sve nas, ljude, u našoj uljudbi da budemo kao djeca.
Ako se fizički ne mogu sabrati u zajednički obiteljski dom svi članovi određene obitelji, onda se povezuju na svaki mogući suvremeni način da se i čuju i vide, te da jedni drugima izraze istinske čestitke povodom ovoga blagdana Božića. Zelja je članova obitelji da jedni druge potaknu na onu istinsku misao o Bogu, o Isusu, o Duhu Svetom.

Ratne nevolje

Koliki je značaj Božića i šta za vjernike treba predstavljati?

– U ovome pitanju valja Božić promatrati pod vidom blagdana koji se slavi u dva termina – katolički i pravoslavni – koji nam daje izvrsne mogućnosti razmatranja o pojavi čovjeka na ovome svijetu, odnosno nas, ljudi, te onda sve to razmatramo u Bogočovje-ku Isusu Kristu. Tu se krije odgonetka kako je sve ovo postalo, gdje se mi nalazimo i s čime se sve hrvemo, i koji je krajnji smisao stvorenoga svijeta u kojem vidimo velikoga Tvorca i njegova Sina i Duha Svetoga. U ovome Trojstvenom Bogu mi doživljavamo sebe kao živa i umna bića, ali i kao bića podložna zlu, grijehu, bolesti, nemoći, smrti te konačno – Uskrsu. Ovo je sveti i mistični krug – od Božića do Uskrsa – u kojem se ostvaruje Božji svijet i čovjek.

U kakvom okruženju vjernici u BiH dočekuju ovogodišnji Božić?

– Ljudi ove države BiH – bez obzira na osobna i narodnosna imena i nazive, također će biti zaokupljeni ovim i sličnim mislima, a razapinjat će ih i ratne nevolje koje se zbivaju na mjestu rođenja Sina Božjega. I oni gledaju sve pod vidom pogroma i progona Sina Božjega in illo tempore, tj. U ono vrijeme kad je Herod Veliki progonio ubijanjem nevinu dječicu da bi se domogao glave novorođenoga kralja Djetešca Isusa. Isus je, noseći svoj križ, razmišljao o svima progonjenima, ubijenima do njegova vremena, u njegovu vremenu i poslije njegova vremena sve do danas i dalje u budućnost. I tu nema razlike u kasnijim povijesnim sukobima kad je riječ o zlu ubijanja. Nažalost, činjenice ubijanja se ponavljaju te Isus nanovo trpi, kao i svi pravednici, što će uroditi plodovima koje Bog dijeli. Osim ovoga doživljaja, tu su i naše bešike bez beba ili se njišu u nekim drugim prostorima izvan BiH, no bolje je ipak vidjeti i gledati u sadašnjosti naše kolijevke s djecom, bez obzira na naše stavove.

Objava Don Ante Luburić: Ne tratimo uzaludno darovano vrijeme pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?