Za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta u ZHŽ-u više od tri milijuna KM

Za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta u ZHŽ-u više od tri milijuna KM

Link na izvornu vijest

Uz redovite aktivnosti održavanja cesta, tzv. ljetno i zimsko održavanje, izvanredno održavanje, zaštitu cesta (izvanredni prijevozi, prokopi, priključci i prilazi, reklame i drugo), horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, projektiranje i upravno-pravne poslove, posljednjih je godina u Zapadnohercegovačkoj županiji bio niz značajnih aktivnosti na izgradnji i rekonstrukciji regionalnih cesta. Tako je bilo i ove godine, radilo se na nekoliko dionica i vjerojatno će se jedan dio tih radova produljiti i u 2024. godini. Za sve te radove i usluge u ovoj godini financijskim planom je predviđeno oko 3,350.000 KM.

U ovom trenutku aktualni su i važni sljedeći projekti rekonstrukcije i izgradnje: R-425B Mostarska vrata – Lipno – Hamzići u mjestu Lipno, R-421A Sovići – Krenica – Drinovci – Sebišina, dionica Krenica – Blaževići, R-419 na dionici Britvica – Prosine – Korita – Nikolići (Sutina), R-419 na dionici Trn – Dobrkovići. Ukupna vrijednost radova na tim dionicama je iznad 2,000.000 KM. Zbog zauzetosti izvođača i vremenskih prilika, radovi se neće moći okončati do kraja ove godine pa će se oni završiti u sljedećoj godini.

Što je urađeno

– Ovdje bih posebice istaknuo da je regionalna cesta R-419 na dionici Izbično – Britvica – Prosine – Korita – Sutina sada spojena asfaltom. Još su preostali određeni završni radovi – bankine, betonske pasice, proširenja i signalizacija. Ovime su tako, nakon višedesetljetnog čekanja, konačno cestovno povezani Široki Brijeg i Rakitno. Cesta je urađena u profilu jednoga voznog traka, na mogućim mjestima napravljeno je proširenje, a potrebno je još mjestimice obnoviti dionicu od Izbična do Britvice. S obzirom na to da je kolnik uzak, apeliram na sve one koji prometuju tom cestom da voze u skladu s uvjetima na cesti te pozivam na dodatni oprez. Inače je urađeno idejno rješenje od Izbična do Rakitna od oko 20 km u punom profilu i s novom trasom. Za sada je to “velik zalogaj”, vrijedan 20 milijuna KM, ali sadašnja cesta će pokazati opravdanost takve investicije – naglašava Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste ZHŽ-a.

No, to nisu jedini prioriteti, poslovi i projekti koji predstoje planiraju se i jednim su dijelom već ušli u pripremnu fazu. Bez namjere da se redoslijedom navođenja daju određene prednosti i prvenstva, kaže Romić, pri čemu će se prioriteti određivati planskim aktivnostima Cesta ZHŽ-a uz suglasnost županijske Vlade, trenutačno je aktualan i u pozornosti dovršetak regionalne ceste R-420, dionica Vir (Dubrave) – Zavelim – Vinica – Aržano (granica s Republikom Hrvatskom).

– Ova dionica je otprilike 7 km na teritoriju ZHŽ-a, a 8 km na teritoriju HBŽ-a. Provedene su aktivnosti proglašenja javnog interesa, urađena je sva potrebna dokumentacija i očekujemo lokacijsku dozvolu za koji dan. Iako su ove aktivnosti vrlo složene zbog opsežne dokumentacije i određenih suglasnosti, smatramo da smo u poodmakloj dobi za dobivanje građevinske dozvole. A kako sada stvari stoje, financiranje bi omogućila Vlada Republike Hrvatske. Nadam se da ćemo u ovome uspjeti – optimistično govori Vinko Romić.

U fokusu je Cesta ZHŽ-a, a i opći je interes također rekonstrukcija R-423A Ljubuški – Hardomilje, uključujući kružni tok na novom križanju s cestom za Kravicu. Kritična uska točka je most na Trebižatu. Na R-420, dionici Osoje – Posušje (Trg Ivana Pavla) – Ričina, postoji nekoliko potreba. Primjerice, obnova ceste od Osoja do grada, kružni tok na križanju Zagrebačke i Ulice Mile Bošnjaka, obnova i rješavanje oborinskih voda do kružnog toka Ričina i drugo. Izgradnja regionalne ceste R-419 u punom profilu važan je budući zadatak. Tu se posebice ističe dionica Trn – Dobrkovići, za koju je naručen drugi dio glavnog projekta. Ona bi na svojevrstan način pružila kvalitetno povezivanje širokobriješkog zaleđa i otvaranje raznovrsnih potencijala tog područja.

“Uska grla”

– Što se tiče regionalne ceste R-425 Široki Brijeg – Hamzići, pada mi nekoliko stvari “na pamet”, kao što je rekonstrukcija križanja za Turčinoviće, odvodnja i drugo. Veliki problem ove ceste, i ne samo ove, je mala širina cestovnog pojasa. Na toj cesti je buduće čvorište brze ceste (Polugrina) pa se nadam da će i tom prilikom biti mogućnosti za poboljšanje stanja. Regionalna cesta R-424 Knešpolje – Ljuti Dolac – Podgorje ima niz uskih grla. Od širine kolnika, neadekvatnog križanja s magistralnom cestom M-6.1 u Knešpolju i nogostupom do škole, nedovoljne širine mosta i drugo. Također, ta cesta ima čvorište s brzom cestom u Uzarićima te bi dobro bilo razmisliti i o novoj trasi prema magistralnoj cesti M-6.1 u zoni Knešpolja s obzirom na brojna “uska grla”. Na regionalnoj cesti R-425B Mostarska vrata – Hamzići potrebno je uraditi novi projekt i izvršiti sveobuhvatnu rekonstrukciju. Trenutačno se izvode radovi u Lipnu i nadam se da će se time barem jednim dijelom popraviti stanje na toj cesti – zaključuje Vinko Romić.

Na kraju Romić dodaje kako navedeni projekti nisu obećanje koje će se ispuniti preko noći, samo su naglasak da mjerodavne u Županiji ubuduće, uz izvođenje radova, očekuje mnogo posla na planiranju, projektiranju, rješavanju imovinsko-pravnih problema te svakako i na iznalaženju financijskih sredstava. Uz sve navedeno treba dodati da se planira i izvodi više drugih projekata vezanih uz magistralne ceste koje su u federalnoj nadležnosti, piše Večernji list.

Post Za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta u ZHŽ-u više od tri milijuna KM je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?