David de Bruijn: Gotovo ni jedna zemlja svijeta nema pravilo „jedan čovjek, jedan glas“

David de Bruijn: Gotovo ni jedna zemlja svijeta nema pravilo „jedan čovjek, jedan glas“

Link na izvornu vijest

Kazao je kako BiH ima odličan potencijal za razvoj te kako je optimističan kad je u pitanju budućnost BiH. Zemlje mogu imati ogromne probleme, objasnio je, mogu imati vlasti koje ne dozvoljavaju ljudima da se razvijaju i slično, ali ništa od tog ne vidi u BiH. Naprotiv, BiH vidi kao zemlju koja zapravo ima sjajnu perspektivu.

Ipak, naveo je kako tri naroda u BiH vode bitku za unutarnji utjecaj te da je to nesretna okolnost za BiH. Ironično je i nesretno, dodao je, da je SAD predvidjela u Daytonu da bi Hrvati i Bošnjaci u FBiH trebali biti protuteža potencijalno separatističkim politikama iz RS.

Nesretno je što su se politike iz Sarajeva koncentrirale na Hrvate u FBiH i kako ovladati tim narodom. Mišljenja je kako je za stabilnost BiH ključno da se ostvari ono što je predviđeno Washingtonskim sporazumom, odnosno da se harmoniziraju hrvatsko-bošnjački politički odnosi.

Također, govorio je o nerealnim očekivanjima da će neka zemlja odjednom doći i ukinuti odredbe Daytonskog sporazuma, kako se to često priželjkuje iz Sarajeva.

Govoreći o narativu koji se o BiH kreira u međunarodnim krugovima, naglasio je kako zapadni akademski krugovi često promatraju stvari u BiH jednodimenzionalno, odnosno kroz crno-bijele naočale. Često se sve svodi na to da se jedna strana percipira kao dobra  a ostale kao loše. Pored toga, takva istraživanja se često i nagrađuju.

Dr. de Bruijn je govorio o odnosu europskih zemalja prema BiH, kazavši kako nitko ne pokušava promijeniti ustavnu strukturu Belgije i drugih zemalja te da je čudno da druge države pokušavaju mijenjati ustavnu strukturu BiH.

Naveo je kako gotovo niti jedna demokracija u svijetu nema izborno pravilo „jedan čovjek – jedan glas“. Nevjerojatno je, dodao je, da se takav princip zagovara u BiH.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?