Usvojen proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu

Usvojen proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu

Link na izvornu vijest

Usvojen proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu

Proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu, usvojen je na 13. redovnoj sjednici Skupštine ŽZH koja se održala u Širokom Brijegu, u četvrtak 28. prosinca 2023. s početkom rada u 10 sati, pod predsjedavanjem predsjednika Ivana Jelčića.

Zastupnici su se ovaj put okupili u pomalo neobičnoj „dvorani za sastanke“ – u Kinu Borak, što je bilo uvjetovano trenutnom adaptacijom skupštinske dvorane. Dnevni red sjednice sačinjavalo je 12 točaka od kojih su prve dvije bile Zapisnici s dviju prethodnih sjednica te treća točka koja redovno oduzme najveći dio vremena sjednice – zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi u kojoj zastupnici iskoriste priliku kako bi uputili primjedbe, prijedloge, sugestije i inicijative.

Ministrica financija i dopredsjednica Vlade ŽZH Blagica Leko detaljno je obrazložila četvrtu točku Dnevnog reda – Prijedlog Proračuna ŽZH za 2024. godinu (hitan postupak) istaknuvši kako je riječ o iznosu od 156.239.881 KM (Proračun je veći za 8.011.671 KM u odnosu na onaj iz 2023. godine). Prihodovnu stranu je približila nazočnima pojasnivši prihode od poreza u iznosu od 135.452.938 KM, neporezne prihode 10.086.943 KM, tekuće potpore – grantove 8.700.000 KM, kapitalne primitke i financiranja – primitke od dugoročnog zaduživanja 2.000.000 KM. Pri pojašnjavanju rashodovne strane ministrica se bazirala na tekućim rashodima u iznosu od 137.878. 881 KM, kapitalnim izdacima 16.161.000 KM, pozajmljivanju drugim razinama vlasti 0, otplati duga 1.300.000 KM i tekućim zalihama 900.000 KM.

Uložena su ukupno 23 amandmana, od kojih je 20 predložio zastupnik Tomislav Bandić (HRS). Dva je predložio Zvonko Jurišić (HSP BiH), a jedan Marija Lovrić (HSP dr. Ante Starčević). Ni jedan amandman nije usvojen, ali je ministrica Leko istaknula kako će se sigurno u skoroj budućnosti posvetiti pozornost stavkama koje se odnose na osobe s invalditetom, školskim objektima kao i studentskim stipendijama.

Prijedlog Zakona o izvršavanju Proračuna ŽZH za 2024. godinu (hitan postupak) – petu točku Dnevnog reda, kao i sljedeću – šestu: Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u ŽZH (hitan postupak) također je ukratko pojasnila ministrica Leko (usvojene jednoglasno). Zastupnici su zatim raspravljali o Prijedlogu Zakona o izmjeni Zakona o koncesijama (skraćeni postupak) kojeg je nazočnima predstavio ministar gospodarstva Dario Sesar (jedan glas suzdržan).

Osma točka Dnevnog reda je bio Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o dopuni Zakona o radu, a pojasnio ju je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić. Usvojena je jednoglasno.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimir Širić obrazložio je devetu točku – Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na podatke iz popisnih lista broj: 777, 1355 i 1415 k.o Konjsko Bare koja je usvojena uz jedan glas suzdržan.

Predsjednik Ivan Jelčić se kratko osvrnuo na Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje listopad-prosinac 2022. Godine – desetu točku koja je usvojena jednoglasno kao i dvije posljednje točke Dnevnog reda: Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje listopad-prosinac 2023. godine i Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju liste zastupnika po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti.

Objava Usvojen proračun Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?